Rundveehouderij

Nieuws 2835 x bekeken 8 reacties

Dikbilkalf breekt poot, dierenarts vrijuit

Den Haag – Het kan een dierenarts niet worden aangerekend dat een dikbilkalf (van acht maanden) zich bij het onthoornen zo heeft verwondt, dat het dier als gevolg daarvan moest worden geëuthanaseerd.

Dat heeft het veterinair tuchtcollege uitgesproken naar aanleiding van een klacht van de eigenaar van de dikbilvaars. De aangeklaagde dierenarts was in maart 2012 op het bedrijf van de vleesveehouder om twee dieren te onthoornen. Een van de dieren verzette zich hevig tegen de toediening van een kalmerend middel. Pas in tweede instantie lukte het de injectie te geven. Vervolgens werd het dier plaatselijk verdoofd.

De volgende dag was het dier nog steeds niet overeind gekomen. De dierenarts stelde vast dat de linker achterpoot was gebroken. In overleg met de veehouder werd besloten het dier te laten inslapen.

De veehouder vond dat het de dierenarts te verwijten was dat het dier zijn poot gebroken had en daardoor uiteindelijk moest worden geëuthanaseerd. De tuchtrechter is het niet met de boer eens dat de dierenarts een verwijt gemaakt kan worden. Volgens de tuchtrechter is het gedrag van dieren niet voorspelbaar en kan niet altijd worden vermeden dat een kalf zich bij de toediening van een injectie verzet of in paniek raakt en valt of door de poten zakt. Dat kan de dierenarts niet worden verweten.

Laatste reacties

 • W Geverink

  Als je gemakkelijk en veilig wil werken voor zowel het vee als voor de boer en dierenarts dan heb je een professionele behandelbox oftewel squeeze nodig. Iedere boer met rundvee heeft zo'n ding. Die van mij kun je de grootste stier zo vast in zetten dat ie alleen zijn staart en oogleden nog kan bewegen. Dat geklungel uit de vrije hand krijg je brokken van.

 • el

  Onthoornen kun je het best in de eerste levens week doen, voldoet ons prima!

 • h.j

  de boer zijn eigen schuld moet hij het maar vroeger doen dit is verkeerde zuinigheid

 • Bison

  Je kan natuurlijk ook de horens er op laten zitten, dat kost niks:-)

  Geverink ik heb ook wel eens een dooie gehad DOOR de squeeze( stress can kill)

 • Kriek

  waar is de tijd gebleven dat je gewoon met ongeveer 3 weken op de hoornpuntjes een klein beetje pasta kon doen, het kalf schud een paar keer met zn kop omdat het jeukt en gaat dan lekker in het stro liggen, niks geen stress etc en geen horens, wel optijd de pasta dr op doen

 • Mozes

  Een kalf van acht maand onthoornen? Dat doe je toch op een leeftijd van één maand.

 • W Geverink

  Het kan idd zijn dat een behandeling de druppel is die de emmer doet over lopen. Stress, een slecht hart, een zwakke plek in een slagader en ga maar door. Verder ben ik het met de anderen eens dat het onthoornen veel vroeger had moeten gebeuren.

 • Frans-Jan

  Heb wel eens begrepen dat onthoornen volgens de wet alleen nog maar in de 1e levensmaand was toe gestaan.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.