Rundveehouderij

Nieuws 1731 x bekeken 17 reacties

China: zuivel werkte tegen bij prijsonderzoek

Shanghai – Producenten van babyvoeding hebben de Chinese autoriteiten bewust tegengewerkt tijdens het onderzoek naar verboden prijsafspraken. Dat zegt Kunlin Xu, hoofd van de Chinese overheidsinstantie National Development and Reform Commission (NDRC), in People’s Daily Newspaper.

Volgens hem verwijderden producenten van zuigelingenvoeding e-mails en werd personeel geïnstrueerd geen gegevens achter te laten betreffende prijsonderhandelingen.

FrieslandCampina ontkent frustratie van het onderzoek. Zij zegt er volledig aan te hebben meegewerkt.

De Chinese inspecteur Xu geeft aan dat boetes in de toekomst hoger uitvallen als ontdekt wordt dat bedrijven de wet bewust overtreden. De waarschuwing komt nadat de autoriteiten zes babyvoedingsproducenten hebben beboet voor in totaal 85 miljoen euro. FrieslandCampina moet een boete van 5,9 miljoen euro betalen.

De bedrijven hebben volgens Xu de vijf jaar oude mededingswetten overtreden door prijsafspraken te maken. Als afnemers zich niet aan de afspraken hielden, werden boetes uitgedeeld, of de aanvoer gestaakt. Een woordvoerder van FrieslandCampina bevestigt eerst dat één van haar distributeurs de levering aan een winkelier heeft gestaakt omdat de betreffende verkoper de producten onder de afgesproken prijs verkocht. Later wordt dit weer ontkent.

Ook laat de zuivelonderneming weten dat gemaakte contracten, die inmiddels zijn herzien, zowel in Nederland als lokaal door juristen zijn bekeken. Eerder meldde FrieslandCampina al de wet verkeerd te hebben geïnterpreteerd.

In totaal kregen zes bedrijven een boete: Mead Johnson, Danone, Fonterra, Abbott, FrieslandCampina en Biostime. Geen van deze bedrijven gaat tegen de boete in beroep. Het Zwitserse Nestlé, het Japanse Meiji en het Chinese Beingmate kregen geen boetes opgelegd, aangezien zij volgens de NDRC volledig aan het onderzoek hebben meegewerkt.

Laatste reacties

 • bouma-wind

  Ok

 • koestal

  FC komt er nog redelijk goed af

 • jillesstam

  laat ze dat straks op de ledenvergadering maar eens toelichten

 • wmeulemanjr1

  de chinesen maken alles na wat door anderen bedacht is(made in china), moeten daar ook boetes voor komen?

 • Zuperboer

  COMMUNISME nieuwe stijl, maar wel lucratief als je laveren kan en de spelregels hanteren, lijkt het toch wel weer wat op het Noord-Amerikaans protectionisme van de 20e eeuw. De wereld gaat steeds meer gelijkheid vertonen of dat voorbode van veel goed nieuws is blijft de vraag. Voor de korte termijn wel, maar China laat zich niet uitkleden door de zuivelhandel van de rest van de wereld, dan gaan plots toch andere wetten gelden bij de grappige chinezen ...... Wordt vast vervolgd of gekopieerd.

 • poldes

  als er in nederland bij de zuivelindustrie een onderzoek zou komen naar:prijsafspraken met betrekking tot het uitbetalen (gewogen mandje )van boerderijmelk.
  Dan zouden er dezelfde boeten opgelegd moeten worden.
  het is schandalig dat daar nog niets tegen ondernomen word.
  iedereen in nederland spreekt van een hogere melkprijs.
  wij hebben de eerste 6 maanden van 2013 maar € 0,305 per liter exclusief btw ontvangen.
  deze melk had de zuivelfabriek zomaar met € 0,10 door kunnen leveren tegen spotmartprijzen.
  Er moet beslist toezicht komen (met hoge boeten) om dit te voorkomen.
  ik heb een jaar geleden ,deltamilk gevraagd om te gaan leveren;deze persoon vertelde mij dat zij geen nieuwe leveranciers aan mochten nemen.
  2 jaren geleden Walhorn gevraagd om daar melk te kunnen leveren,deze man is geweest en liet doorschemeren dat er afspraken waren om geen leveranciers van belleerdammer over te nemen.
  wij zitten in zuid nederland en kunnen dus niet naar A ware.
  weet U een oplossing voor ons om van deze hachelijke situatie met crisis uitbetaalprijzen af te komen ?
  heel heel hartelijk dank voor een goede suggestie.

 • Mozes

  Poldes, ik moet jou teleurstellen. Van verschillende mensen hier op het forum lees ik al enkele jaren achtereen wat voor een oplichters de coöperaties wel niet zijn. Hoe verschrikkelijk de boeren worden onderbetaalt en dat ze bij de coöperatie zelfs een slaaf zijn. Je kunt het beste blijven waar je bent, het kan alleen maar slechter worden.

 • abtje

  @Mozes En nog steeds het tegendeel nooit bewezen? Het is toch een vrij land, dit is puur protectionisme gebruikt tegen boeren.
  @Poldes Leden actief werven doen ze niet. je kan je wel bij degene die je wilt op de lijst laten zetten. Af en toe laten ze enkele nieuwe leveranciers toe. Dat kan wel eens jaren duren, maar sommige hebben geluk en zijn sneller aan de beurt gekomen.
  Het werkt het vlotste als je niet de enigste in de omgeving bent die bij die afnemer terecht wil/zit. Het liefst rijden ze met volle wagens, en als jouw melkplas daar leuk bijpast...

 • abtje

  @Poldes Uiteraard je eigen gedeinsd houden, ze willen melk geen oproer!
  Dus kalm vertellen waarom je wegwilt, maar vooral beheersd. Ook in de buurt en omgeving zeer kalm doen. Dan maak je de meeste kans. De afnemers onderling gedogen heus wel kleine verschuivingen. Echter met zo min mogelijk gepraat eromheen. Het liefst geluidloos.:-)
  Je kan het altijd proberen. heel veel succes.

 • wmeulemanjr1

  Als je als topbestuur van een coöperatie gaat verkondigen dat als de melkprijs voor de melkveehouder langere hoog is dit niet goed is voor de coöperatie en dit het grote zuivelbedrijf op de langere termijn 'uitholt' dan vraag ik mij soms wel af wat voor 'topatleten' wij als leden van de coöperatie wij in 'huis' hebben.

 • Mels

  Geef de melkers niet meer dan net niet op de fles gaan en ze blijven braaf in je mandje zitten. De arme stakkers gaan bij prima tot hoge prijzen toch steeds weer een stuk stal aanbouwen om nog meer te melken. Wie snijd nou zichzelf in de vingers? Als auto fabrikanten ongeveer weten hoe ze winst kunnen behouden gaan ze ook niet veel meer autos maken maar meer markt proberen te krijgen. Dat er openheid van zaken moet zijn en duidelijkheid over waar het cooperatie geld blijft staat buiten kijf.

 • alco1

  Mels. In de autoindustrie is een moordende strijd bezig tussen de merken. Vele malen erger dan in de melkindustrie.

 • Mels

  Je snapt toch wel waar ik heen wil of niet soms???

 • W Geverink

  Moordende strijd?? Zoals we weten bijten de grote honden elkaar niet. Overdag kan er heel wat worden afgeblaft terwijl ze s'nachts bij elkaar in de mand liggen...

 • Bison

  Het is naaien of genaaid worden in deze wereld.
  De groten naaien het meeste.

 • Mozes

  In deze discussie wordt door sommigen afgegeven op FC omdat ze niet genoeg doen om een hogere melkprijs te realiseren.
  Bij een artikel van Vergaderboer wordt door oa dezelfde personen op FC afgegeven omdat ze in China bij verboden prijsafspraken betrokken zijn.

 • abtje

  Ik snap jouw reactie hier even niet Mozes. Ik geef graag af op de fouten van FC. Maar snap niet wat ze hier fout gedaan hebben. Dat zal je me na moeten geven, doen ze het goed, erken ik het ook.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.