Rundveehouderij

Nieuws 38 reactieslaatste update:5 aug 2013

China legt import melkpoeder Nieuw-Zeeland stil

Wellington - China heeft de import van babymelkpoeder uit Nieuw-Zeeland en Australië stilgelegd vanwege de vondst van een gevaarlijke bacterie.

Dat heeft de Nieuw-Zeelandse minister van Handel Tim Groser zondag gezegd tegen de publieke omroep TVNZ. Bron van de besmetting zouden niet gesteriliseerde pijpen zijn in één van de fabrieken. Dit probleem zou inmiddels zijn verholpen.

Zuivelbedrijf Fonterra maakte vrijdag bekend dat het bacteriën die de vergiftiging botulisme veroorzaken, heeft aangetroffen in een voorraad weiproteïneconcentraat (WPC), een ingrediënt van babymelkpoeder en sportdranken. Het gaat om WPC geproduceerd in mei 2012. Botulisme kan leiden tot diarree en spierverlamming, soms met de dood tot gevolg. De vervuilde partij WPC is verkocht aan partijen in Australië, China, Maleisië, Thailand, Vietnam en Saudi-Arabië.

Vijf partijen poeder naar China

Er zijn vijf partijen besmette poeder geleverd aan China. De vervuilde WPC zou onder meer terecht zijn gekomen in babyvoeding dat onder het merk Karicare (Nutricia) wordt verkocht. De babyvoeding zou nog niet in de winkelschappen liggen. Fonterra-topman Theo Spiering is onderweg naar China voor tekst en uitleg.

Schadelijke clostridium

De zuivelonderneming ontdekte afgelopen maart voor het eerste sporen van clostridium in zijn WPC. Vervolgens werd onderzocht of het om een schadelijke vorm van clostridium ging. Vorige week kwam aan het licht dat dat het geval was. Het gaat om clostridium botulinum.

Er zijn tot nog toe geen meldingen over mensen die ziek zijn geworden door de besmette grondstof. Het is nog onduidelijk of überhaupt producten die mogelijk besmet zijn al in de schappen hebben gelegen.

Economische gevolgen

De gevolgen van de importstop van Nieuw-Zeelands melkpoeder in China en andere landen kunnen, afhankelijk van de duur,  groot zijn voor de Nieuw-Zeelandse economie. Dat zegt Paul Bloxham, directeur HSBC-bank Australië en Nieuw-Zeeland tegenover persbureau Bloomberg. Bloxham verwacht in ieder geval gevolgen voor de korte termijn. Dat geldt volgens hem zowel voor de koers van de Nieuw-Zeelandse dollar als de Nieuw-Zeelandse beurs. De export van zuivel is goed voor een kwart van Nieuw-Zeelands totale export en vertegenwoordigt een waarde van rond de 7 miljard euro. China haalt ongeveer 90 procent van haar melkpoeder uit Nieuw-Zeeland. Fonterra realiseerde in het tweede helft van 2012 14 procent van haar omzet, (omzet over eerste helft boekjaar was 6,1 miljard euro) in China. De onderneming is de grootste zuivelexporteur ter wereld en neemt ongeveer een derde van de mondiale handel in zuivelproducten voor zijn rekening.

Stephen Toplis, hoofd research bij de bank van Nieuw-Zeeland, geeft aan dat reputatieschade grote gevolgen kan hebben. Hij denkt niet dat het incident gevolgen gaat hebben voor de lange termijn, mits de problemen goed aangepakt worden.

Veiligheid baby's voorop

De veiligheid van baby’s staat voorop, zegt handelsminister Groser volgens persbureau Reuters. De minister is duidelijk: de reputatie van Nieuw-Zeelandse zuivel staat op de tweede plek. Wel stelt hij nu al hardop de vraag waarom Fonterra de overheid pas op 31 juli heeft ingelicht. Zodra het directe gevaar voor de volksgezondheid is weggenomen wil de handelsminister uitzoeken hoe dit kan.

Nieuw-Zeelands minister Steven Joyce van economische zaken zegt dat Fonterra een vertragingstactiek heeft toegepast in dit dossier en dat een deel van de oorspronkelijk informatie waarop Fonterra is afgegaan nu herzien is.

Groser laat ook weten dat China terecht haar grenzen voor Nieuw-Zeelands en ook Australisch melkpoeder heeft gesloten. China heeft ook de import van Australisch melkpoeder gestopt aangezien Fonterra in Australië product heeft gemengd.

Rusland

Naast China heeft ook Rusland maatregelen genomen: de import en verhandeling van Fonterraproducten ligt voorlopig stil, meldde persbureau ITAR-TASS. Nieuw-Zeelandse media melden dat Fonterra jaarlijks voor zo’n 90 miljoen euro aan zuivelproducten, voornamelijk kaas en boter, naar Rusland exporteert. De stap van de Russen is opmerkelijk omdat er geen vervuilde melkpoeder aan Rusland zou zijn geleverd.

Melamine-affaire

Fonterra levert in China haar babypoeders niet onder eigen merk nadat ze in 2009 betrokken was bij de melanine-affaire. Voormalig dochterbedrijf van Fonterra, Sanlu, vermengde het poeder met melanine, wat uiteindelijk zes baby’s het leven kostte. Wel zou de onderneming nieuwe plannen hebben om babyvoeding onder eigen merk op de Chinese markt te brengen. De grote vraag vanuit China heeft in Nederland herhaaldelijk tot lege supermarktschappen geleid. Veel Chinezen kopen grote hoeveelheden babymelkpoeder en sturen dat naar hun thuisland.

Laatste reacties

 • Robert Bodde

  Bingo ! Dit is nog erger dan MKZ voor de kiwi's...

 • Mozes

  Ook al treft dit een concurent, wij moeten hier in Nederland niet blij mee zijn. Het kan in China het vertrouwen in alle buitenlandse zuivelproducten ondermijnen en daardoor ook schadelijk zijn voor ons.

 • Bart Jan

  Nou als jij ''de'' Robert Bodde bent, dan ben je diep gezonken.

 • jan.willem.veldman1

  FrieslandCampina: onze producten zijn veilig
  Amersfoort- FrieslandCampina is geen afnemer van de partij vervuild weiproteïneconcentraat (WPC 80) van de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming Fonterra. Dat laat de zuivelonderneming in een eerste reactie weten. Een woordvoerder benadrukt dat er van de door Fonterra gemelde vervuilde partij WPC 80 niets in producten, die onder eigen merk worden verkocht, terecht is gekomen. Of dat ook geldt voor producten die in opdracht van derden worden geproduceerd, wordt nog uitgezocht. FrieslandCampina is wel afnemer van weiproteïneconcentraten van Fonterra.

 • Flyinghollander

  Dit kans heel goed nieuws zijn voor NL zuivelaars en juist banden aanhalen met china om verder samen te werken.

 • abtje

  Daar heeft Nederland even geluk!!! Als het dubbeltje de andere kant op gerold was had Campina ook toevallig die besmetting gehad en waren de rapen dus ook voor de Nederlandse handel gaar.
  Dan kan je juichen en blij zijn om de pech van een ander, maar het had dus ook maar zo andersom kunnen zijn.
  Bovendien zijn er Godzijdank geen kinderen bij omgekomen...

  Nee, dan maar liever eerlijke concurrentie en niet er beter worden over kinderlijkjes, die dit zo had kunnen opleveren.

 • natuurboer

  Het is me wat, hebben ze in China een éénkind politiek en krijgen ze ook nog tegenslag om dat ene kind groot te brengen.

 • poldes

  mozes,
  zet je bril af,
  die chinezen kunnen in nederland goedkoper terecht.

 • Mozes

  Abtje, dit keer ben ik het met jou eens.

 • Harmen

  Je denk dat in de westerse wereld van voedsel batch coding het allemaal makkenlijk te achterhalen is, elk product is gecodeerd. Dus is het hele verhaal en paniek zaaien om niets? Het doel van batch coding en foodsafety systems is ontwikkeld om deze 'panieken' te verkomen. Kijken we naar de 'facts' of laat iedereen emotie en drama hun leven dirigeren?

 • abtje

  @Harmen Feit is dat het hier een jaar geleden ergens fout is gegaan en zoals het er nu voorstaat hebben we geluk dat er geen baby's zijn omgekomen.
  Al die controlesystemen en de produktie van levensmiddelen is zo cruciaal en van vitaal belang, daar mogen geen fouten gemaakt worden.
  Echter het blijft mensenwerk en ondanks dat iedereen er van uit mag gaan dat voedsel veilig en verantwoord geproduceerd word, er kunnen dingen misgaan.

  En de beste methode om te zorgen dat iedereen scherp blijft is juist bij calamiteiten. Daarbij valt vaak de waterdichte controle door de mand.
  In dit specifieke geval doordat het zo lang geduurd heeft.

  En omdat deze fabriek nu tijdelijk op de zwarte lijst komt te staan zien de concurenten in hoe belangrijk het is om er voor te zorgen dat dit bij hun nooit gebeurt en dat ze misschien zelf ook beter moeten checken.

  Nu zijn de Nieuw Zeelanders de dupe, vervelend, maar de gevolgen hadden erger kunnen zijn.
  Dit hoort voor iedereen weer een leermoment te zijn dat ieder weer op scherp zet.

 • nak

  Europa heeft niet de de capaciteit om NZ importen in China te vervangen en alle NZ poeder moet nu elders verkocht worden, kortom er zal per saldo minder poeder door de wereld gekocht worden en dat is niet goed voor melkprijzen waar dan ook, behalve China

 • trijnie

  Er gaat werkelijk niets boven doodgewone borstvoeding.Heb het nooit begrepen waarom zoveel vrouwen zitten te klungelen met zo'n flesje.

 • Mozes

  Dat komt Trijnie door dat steeds meer vrouwen vegetarisch eten. Daardoor krijgen ze te weinig eiwit binnen en gaan droog staan. Als ik koeien droog wil zetten ga ik ze ook 10 dagen van tevoren op een eiwitarm rantsoen zetten.

 • abtje

  @Trijnie Wat vrouwen motiveert in hun keuze hebben wij helemaal niets mee te maken.
  Het mag NOOIT meewegen dat flessevoeding misschien schadelijk zou kunnen zijn en dat dat reden is om voor borstvoeding te kiezen.

 • nak

  @ Trijnie, o-oow, in het hol van de leeuw

 • W Geverink

  Trijnie # veel vrouwen hebben tegenwoordig een baan volledig of part time en gaan de kinderen naar de oppas. Soms hebben de partners beiden een halve baan en kijkt de een thuis achter de kinderen aan terwijl de ander werkt. Dat is gewoon onmogelijk als je borstvoeding geeft.

 • trijnie

  Geverinck, onze beide dochters hebben op hun beurt ook hun kinderen zelf gevoed. En nog wel met een baan. Werkgevers moeten gelegenheid geven om te kolven en zo kunnen ze het met wat moeite toch doen.
  Ze hebben het zelfs nog langer dan de 8 maanden die hun moeder het deed, vol gehouden.

 • trijnie

  Abtje, koeienmelk kan nooit tippen aan 'mensenmelk' want hierin zitten veel antistoffen tegen menselijke ziektes. Hoewel er wel een tekort, volgens de geleerden, is aan bepaalde vitamines zoals vit.K en vit. B12.
  Maar ik geef toe dat je wel achter de keuze van zelf voeden moet staan want het brengt ook beperkingen met zich mee bv. 6weken lang s'nachts je bed uit om te voeden, je kunt niet eens je kerel een por geven van jij bent nu aan de beurt, snappie?

 • abtje

  @Trijnie Het is ook niet alleen maar koeiemelk die in de voeding zit. Het is een uitgebalanceerd geheel van allerlei voedingssupplementen met ook koeien melk onderdelen. Dat is heel wat anders dan de baby aan de koe leggen.
  Anders konden verschillende boeren wel een kindervoerfabriek beginnen. Iedere baby een eigen speen, vier per koe, tel uit je winst.

 • alco1

  Hier was laatst nog iemand om kunstmelk te verkopen voor de kalveren. Wat ik deed met melk voeren van de koe was not done. De omgekeerde wereld dus met de propaganda voor borstvoeding. Overigens kiezen ook veel vrouwen voor flessenvoeding om op latere leeftijd toonbaar te blijven i.p.v. er afgemolken 'hangers' aan over te houden.

 • trijnie

  Alco toch, niemand ontkomt aan het hang werk, als je maar oud genoeg wordt. En het is de buitenkant maar, is best wel gemakkelijk maar het innerlijk is belangrijker.
  Ik moet eigenlijk niet te persoonlijk worden maar ik ken een vrouw die getrouwd is met een man die als baby een pan met hete jus over zich heeft gehad, maar die vrouw kan zich geen betere kerel en maat wensen, al 46 jaar en die littekens die ziet ze wel maar die doen er beslist niet toe.

 • trijnie

  Abtje, jammer voor je dat het niet kan, ik weet het wel dat het een uitgebalanceerd product is. In de tijd dat ik voedde zeiden ze dat er dioxine in de moedermelk zat,
  dus dat had ook alweer een keerzijde.

 • jan1966

  Gelukkig dat die fabriek van Fonterra in Heerenveen nog niet draait anders hadden ze ons melkpoeder ook niet meer nodig..................

 • kleitokkers

  Botulisme ? iets met dode vogels/dieren en hoge temperaturen. Ik zie ook steeds meer roofvogels boven de velden en die verslepen heel wat dode dieren. Met of zonder vreemde bacteriën hoe gevaarlijk wordt zoiets in nederland. Of wordt er zo gecontroleerd dat dit niet mogelijk is.

 • poldes

  kleiklotters.
  25% van de nederlandse koeien komen niet buiten.en is dan niet aan de orde.

 • kleitokkers

  #poldes dus in nieuw zeeland lopen de koeien allemaal buiten en is dat mede de of een mogelijke oorzaak. Of moet het in het productie proces gezocht worden.(ik hoop het laatste)

 • johan58

  De schadelijke bacterie zat in niet gesteriliseerde pijpen in een fabriek. Hopelijk gaat alleen de bacterie de pijp uit...

 • Hoogbroekland

  hopelijk verliezen de chinezen niet het vertrouwen in de nederlandse zuivel

 • Boertje-M-sob Henak


  Fonterra,de oerwoudvernieler en GGO-prutser.
  k ben zo blij dat fonterra vreselijk op zn muil gaat met zn misselijke producten.
  Lekker glaasje fonterramelk?
  kijk even op Youtube : 'The milk advert they (don't want you to see)

 • Boertje-M-sob Henak

  @alco,
  kinderen die geen of te weinig echte borstvoeding krijgen zullen een beetje achterlijke mensen worden omdat de hersenen niet volgroeien.
  Kattenmelk is voor kittens, hondenmelk is voor puppies,koeienmelk is voor mensen, nepmelk is voor kalveren.
  We nemen een papagaai en knippen zn vleugels af en stoppen hem in een kooitje.Heeft u wel eens een vliegend papagaai gezien? een papagaai moet vliegen. Een koe moet buiten lopen, het water in kunnen lopen, en in de schaduw kunnen staan. Waarom begrijpen mensen niet dat dieren lijden als het knetterheet is. het draait allemaal om productie. o heilige maria ,mn koeien geven minder melk want het is zo warm.

  maar er staat geen enkele boom in het weiland(dat neemt ws.te veel ruimte in) Schapen willen ook graag in de schaduw, toch zie je erg veel schapen met een zonnesteek. Nou ja, zonnesteek of niet, als ie straks maar wel gaat lammeren,de prijzen voor lamsbouten zijn 0.3 cent p kilo gestegen, dus kassa.  En nu verzinnen ze nepmelk voor kalveren.
  Iedereen die dat normaal vind is te erg gehersenspoeld om ooit nog tot zinnen te komen vrees ik.

 • VLBD

  Als ik de reacties lees zie ik veel onbegrip. Allereerst kan een clostridium botulinum besmetting vrijwel zeker niet direct met de runderen of melk meegekomen zijn. Als de leidingen besmet zijn is dat een grote processingfout in de fabriek. Regelmatige verhitting boven 140 graden van de leidingen is nodig om dit soort besmettingen teniet te doen. Verder is het natuurlijk merkwaardig dat deze fout uit 2012 nu pas aan het licht komt. Al met al moeten er grote vraagtekens gezet worden bij de Food Safety systemen van Fonterra.
  De voedingssector moet nog veel secuurder worden. Elke paar maanden een ander incident doet het beeld ontstaan er met de pet naar gegooid wordt en maakt consumenten kopschuw. Dat Nederland daar nu even van kan profiteren is slechts korte termijn gewin.
  Ing. Bert van Laer, international consultant vee- en vleessector.

 • alco1

  Boertje-m. Waar is jouw bedrijf? Dan kunnen we in de praktijk zien hoe het moet. Off ben jij ook zo iemand die zich wil bemoeien of iemand wel of niet geopereerd moet worden, iets wat ik liever overlaat aan mensen die daar verstand van hebben.

 • Kiekeboe

  Boertje-m, jammer genieg is het niet voor elke vrouw weggelegd om borst voeding te geven, soms is er niet voldoende melk !, en de verse producten van fonterra zijn gewoon in orde.. Eerst je facts straight!

 • info48

  Boertje M, als ik jouw verhaaltje lees denk dat jij totaal geen borstvoeding gehad hebt.

 • alexb

 • PieterNZ

  De Chinezen betalen 5 tot 15% meer voor melkproducten uit NZ, omdat onder andere de controle hierop zo goed is.
  Voor de bacterie die nu werd gevonden, wordt in Europa niet eens getest, dit volgens de Ceo van Fonterra Teo Spierings.
  Pieter.

 • aarthamstra1

  Wie is er gek?? boertje -m die in de natuur geloofd .Of de boertjes die de Multinational geloven.

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.