Rundveehouderij

Nieuws 1044 x bekeken 3 reacties

Britten willen herkomstvermelding op kaas

Londen – De Britse zuivelwereld wil dat de herkomst van de melk wordt vermeld op kaas. Op dit moment wordt kaas als Brits verkocht terwijl de melk of de kaas zelf uit het buitenland komen en aan die praktijk moet een einde komen.

Dat schrijven een aantal leidende figuren uit de boeren- en zuivelwereld, onder wie de voorzitter van de National Farmers Union en de directeur van Dairy Crest, in een open brief aan de Europese Commissie. ''Alleen zuivelproducten die in dit land zijn gemaakt van melk van Britse melkveehouders moet als Brits verkocht kunnen worden'', aldus het schrijven.

Volgens de brief haalt de Britse zuivelsector een omzet van 4,4 miljard euro per jaar en is de sector goed voor 50.000 directe banen. ''14.500 Britse melkveehouders besteden veel hard werken, vaardigheden en tijd aan het produceren van melk van top kwaliteit waarvan verse, gezonde en natuurlijke zuivelproducten worden gemaakt. De consumenten willen hen steunen, en om dat mogelijk te maken is een etikettering nodig die die consument aanmoedigt, informeert en helpt.''

Volgens de briefschrijver is op dit gebied Europese wetgeving nodig. ''We vragen de Europese Commissie daarom om herkomstvermelding van melk en de plaats van fabricage van het eindproduct verplicht te stellen.''

Laatste reacties

 • poldes

  hoog tijd.
  consument moet weten of de kaas gemaakt is van koeienmelk , of van een mengsel koeien en geitenmelk.
  transparantie is garantie.

 • C@rolin@

  Dit is een brug te ver en maakt het de zuivelverwerkende industrieën onnodig lastig. Waar vandaag de dag al fabrieken buitenlandse melk niet accepteren wordt het zo in de toekomst nog lastiger. Als men door bijvoorbeeld veranderingen op de valutamarkt melk goedkoper kan verkopen/inkopen dan stimuleert dit de handel. Zodra herkomst op het product vermeld moet worden zal de afzet van product afnemen (waar de Engelse verwerkers inderdaad op doelen) indien de melk niet uit eigen land komt.
  Dit betekent dan ook dat als bijvoorbeeld Nederlandse fabrieken door storing melk moeten verkopen een kleinere afzetmarkt tegemoet gaan en dus lagere prijzen!

 • poldes

  info 393,
  wij hebben afgelopen halfjaar € 0,305 per liter ontvangen.
  het kan nog wel minder maar ook meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.