Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Britse melkveehouders dreigen met actie

Londen – De Britse militante boerengroep Farmers for Action (FFA) dreigt met acties als de zuivelbedrijven niet per 1 september de melkprijs verhogen.

Volgens FFA halen de bedrijven hogere opbrengsten uit de zuivelmarkten die ze dan ook door moeten geven aan hun melkleveranciers.

"Het is duidelijk dat de markt niet werkt. Mijn advies aan de melkveehouders is: als je per 1 september geen hogere prijs krijgt, moet je de straat op gaan en roepen dat we het niet langer pikken", aldus voorzitter David Handley tegenover Farmers Weekly. Handley heeft het vooral gemikt op Arla "dat zich als boerencoöperatie toch moet realiseren dat die boeren hun bedrijf met de huidige melkprijs niet op een aanvaardbare manier kunnen voeren". Die kritiek is opvallend omdat Arla juist een paar weken geleden in een verklaring stelde dat het de eerder gevoerde prikacties niet langer zou accepteren. Die verklaring werd nadrukkelijk mede uitgegeven namens het bestuur van de ‘vereniging’ van aangesloten boeren Arla Milk Partnership.

Volgens de laatste maandcijfers van het plattelandsministerie Defra lag de gemiddelde Britse melkprijs in juni op een record van 30,77 pence (36 eurocent) per liter. Dat is 18 procent hoger dan de melkprijs van juni 2012 maar slechts 2,7 procent hoger dan in mei dit jaar. De Britse melkprijs schommelt daarmee al sinds oktober vorig jaar rond de 30 pence. Enkele tientallen melkveehouders die meedraaien in een ‘pool’ voor een grote supermarkt ontvangen nu echter omgerekend al ruim 40 eurocent per liter.

Eén reactie

  • poldes

    uitbetaalprijs volgt niet de stijgende kostprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.