Rundveehouderij

Nieuws 1526 x bekeken

Boekhouding Ausnutria China was puinhoop

Hongkong - De boekhouding van de Chinese tak van Ausnutria, dochteronderneming Ausnutria Dairy China, was in ieder geval tussen 2009 en 2011 een puinhoop en de omzet over 2011 is kunstmatig opgepompt. Dat blijkt uit een nieuw verslag van accountantskantoor PriceWaterhouseCoopers (PWC). Het Chinese handelsbedrijf Ausnutria nam in 2011 een belang van 51 procent in het Nederlandse Hyproca.

Vooral in de maand december 2011 vertoont de boekhouding grote afwijkingen van eerdere maanden. PWC vond alleen in deze maand al twijfelachtige transacties ter waarde van omgerekend 15 miljoen euro. Een deel van de geregistreerde verkopen was niet uitgeleverd voor 31 december 2011 en stond daarom onterecht in de boeken.

Er was sprake van een schaduwboekhouding en cijfers werden aangepast om te voldoen aan eerder geleverde gegevens aan accountantskantoor Ernst & Young. Over de periode juli 2009 tot februari 2011 zijn de voorraadcijfers twijfelachtig. Producten werden uitgeleverd en vervolgens weer geretourneerd. Hierdoor kwamen werkelijke voorraden bij distributeurs tijdens een accountantsbezoek overeen met de voorraad op papier. Ook werden distributeurs onder druk gezet om bepaalde antwoorden te geven op mogelijke vragen van het accountantsbureau.

PWC heeft geen aanwijzingen dat de directie op de hoogte was van genoemde malversaties. Het management heeft toegegeven dat er in december fouten zijn gemaakt. Omdat diverse medewerkers de onderneming al hebben verlaten is een verklaring voor eerder gemaakte fouten niet te achterhalen.
Vraag is wat de financiële gevolgen zijn voor de Chinese divisie. Het management probeert te achterhalen wat daadwerkelijk de financiële positie op 31 december 2011 was. Vermoedde misstanden zijn op 12 april 2013 bij de autoriteiten gemeld. De financiële autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld. De onderneming geeft aan volledige medewerking te geven.

De onderneming heeft inmiddels diverse maatregelen genomen om haar leven te beteren. Twee directieleden zijn vervangen en gemeld is dat de administratie en interne controles zijn verbeterd.

De handel in aandelen op de beurs van Hong Kong ligt al stil vanaf 29 maart 2012. Het PWC-rapport is voorgelegd aan de beursautoriteiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.