Rundveehouderij

Nieuws 2261 x bekeken 18 reacties

Aanbinden biologische runderen mag niet meer

Zwolle - In 2014 is het niet meer toegestaan om in de winterperiode biologische runderen aan te binden. Het verbod op aanbinden bestaat al geruime tijd, maar er was nog een ontheffingsmogelijkheid.

Deze ontheffingsmogelijkheid loopt af op 31 december 2013. Voor biologische bedrijven met maximaal tien runderen blijft de ontheffingsmogelijkheid wel bestaan.

Vanaf januari 2014 zal Skal, die toeziet op naleven van de regelgeving voor biologische productie, inspecties uitvoeren en zal dan het aanbinden van runderen beoordelen als een fatale afwijking. Het certificaat wordt dan per direct opgeschort. Deze opschorting duurt totdat de stal is aangepast, met een maximale periode van een jaar. Tijdens de opschorting moet het bedrijf blijven voldoen aan de biologische regelgeving, maar mag de veehouder de melk en/of het vlees niet als biologisch verkopen. Als de stal na een jaar niet aangepast is, trekt Skal het certificaat definitief in.

Volgens Skal zijn er bijna 40 biologische rundveebedrijven die nog een ontheffing hebben voor het aanbinden van runderen. Al deze bedrijven zijn via een brief van Skal geïnformeerd over het beëindigen van de ontheffing.

Laatste reacties

 • snip

  grupstallen zijn dus verboden ?

 • ja

  Vaag verhaal ,het verbod op aanbinden bestaat al geruime tijd,nooit geweten.
  O ja ,dit is Nederland uitzondering hier ontheffing daar.voor elke koe hetzelfde ,het zij biologisch of niet .1 regel weet de consument ook wat er in de winter met de koe gebeurt.en weet de boer ook waar hij aan toe is.en als je als boer het er op aan laat komen,heeft skal geen boodschap aan .sterkte met de verbouw.

 • Mels

  Koeien moeten toch in de wei???? Straks mag er ook geen hek meer op de dam;-)

 • Demeter Griend

  Ze moeten de lui die dit nog flikken zelf eens een winter lang op een paar vierkante meter aanbinden.
  Daar worden ze wel mak van.

 • Bison

  Mafkezen.

 • ACB

  Doen we het nu beter, met alle klauw, vruchtbaarheids problemen, dan vroeger. Waren ze toen gek? Zij hebben er honderde jaren over gedaan over kennis en ervaring.En nu met alle ( hoog opgeleide kennis, hebben we toch ontzettend veel problemen met de koeien. Raar is dat toch? ?

 • abtje

  Problemen met koeien? Vroeger kalfden koeien in het voorjaar af. Dus geen vruchtbaarheidsissues in de winter. Aangebonden, nauwelijks verlichtingen en ventilatie. Hooi etend en nauwelijks melk producerend wachtend op het voorjaar, dan begon het leven weer.
  Ja, dan doen we het nu vele malen beter.

 • Mozes

  ACB, dit heeft te maken met de sterk toegenomen aanleg voor melkproductie. Dit vereist een veel hoger managementniveau.

 • zwbig

  Ik dacht dat de meeste burgers voor de landbouw terug willen naar het Ot en Sien tijdperk, toen waren er alleen grup(aanbind)stallen.

 • LUCTOR

  Het is veel beter zoals sommige managers het doen,120 koeien in een stal waar 80 ligplaatsen zijn als ik koe was wist ik het wel lekker in het stro op de aanbindstal genietend van het winterweer door het stalraampje rustig herkauwend van het struktuur rijke voer denkend aan nicht Anna die als ze wil gaan liggen herkauwen de meeste tijd op de roosters moet liggen en als de mestschuif weer voorbij komt ze maar weer naar het voer hek gaat om wat spinazie te vreten omdat ze altijd trek heeft door haar chronische diarree omdat ze eigenlijk niet tegen spinazie kan.

 • abtje

  Ook daar zijn normen voor Klompjan, max 10 % meer koeien dan ligplaatsen omdat ze toch niet allemaal tegelijk liggen. Vooral niet met melkrobot en structuurrijk voer aan het hek.
  Dat is beter dan vastgebonden in een bedompte donkere stal dat je in het voorjaar blind bent omdat je aan de zonlicht moet wennen. dat je weer moet leren dat die vier stelten niet alleen zijn om te staan, maar dat je er mee kunt lopen en socializen met je buurvrouw, die aan de andere kant een andere tekening op haar velletje heeft. Was je vergeten na een hele lange winter.:-)

 • LUCTOR

  @Abje hebben alleen de slechte managers last van lebmaag verplaatsingen en stinkpoot etc waarom komt dit op de grupstal bijna niet voor,waarom worden de klauwen zo vaak bekapt in rooster stallen waarom is het vervangings percetage zo hoog tussenkalftijd noem maar op waarom was er vroeger op de grupstal een goede boterham te verdienen en geen overproduktie waarom komt en moet de dierenarts zo vaak langskomen ik zal je het antwoord wel geven toen kon men de koe nog bij de horens vatten.

 • blauwekei

  Biologische runderen.De stier moet dus ook los.

 • abtje

  Of men werd op de hoorns genomen.:-) Maar serieus, lebmaagverdraaingen hebben wij maar een keer gehad, is foute stierkeuze (Bell-bloed), bij een aangekocht dier. Verder nooit ervaren.
  Stinkpoot is ook pas later geimporteerd, dacht ik, maar met de roosters schoon en stroef te houden heb je nauwelijks klauwproblemen. Hoe dat vroeger was op de grup weet ik niet. Je zal toen ook echt wel strontstallen en boeren hebben gehad. dat is niet met de ligboxstal geintroduceert.
  En de dieren arts komt hier iedere veertien dagen de dieren preventief bekijken, liever dat dan curatief.
  Maar de ellende die men vroeger ook zeker had vergeet men snel, de leukere herinneringen worden geromantiseerd. En daar is moeilijk tegen te strijden, mits je daar behoefte aan hebt.
  Op het moment dat bij mijn opa twee koeien dood gingen, was het een slecht jaar, was wel meer dan tien procent van het aantal koeien.
  Nu je meer koeien hebt haal je zulke percentages gelukkig niet snel meer.

 • Mozes

  Klompjan, je gaat voorbij aan het feit dat ze vroeger een totaal andere koe hadden. Ze waren kleiner en hadden aanleg voor een melkproductie van 5000 liter. Door de lagere melkproductie hadden ze ook bij structuurrijk voer geen negatieve energiebalans. De combinatie van veel structuur en toch geen negatieve energiebalans zorgde voor een heel lage vatbaarheid voor klauwaandoeningen. De kleinere afmeting van de koeien van die tijd zorgde wel voor veel meer problemen met afkalven. Wij hadden in de jaren zeventig op 40 koeien ieder jaar zeker twee keizersneden en nog een heel aantal zware geboortes waar de dierenarts aan te pas kwam. Met mijn huidige 70 koeien heb ik in tien jaar slechts 1 keizersnede gehad.

 • Bison

  Geef mij maar de 5000 ltr koe van vroeger, die beesten hadden een beter leven dan die doorgefokte gratenpakhuizen van nu.
  Die zware bevallingen vielen ook wel mee, degene die daar problemen mee hadden gaven ze gewoon de tijd niet om een beetje op te rekken,..pootjes in zicht en eruit ermee.

 • Mozes

  Dat die zware bevallingen wel mee vielen is onzin, het viel niet mee. Wij hadden MRIJ koeien en die kalfden vaak zwaar. Nu gebruik ik op 70% van de koeien Belgisch Blauw en nog kalveren de meesten alleen. Dit was vroeger ondenkbaar.

 • ja

  De rotte appels moeten uit de fruitmand,als jullie snappen wat ik bedoel.koeien los .discussie gesloten.als je een echte boer,manager,bent wil je toch goed voor je koeien zorgen en gun je ze toch geen grupstal meer.het is nota bene 2013.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.