Rundveehouderij

Nieuws 1240 x bekeken 7 reacties

Zwitserse melkprijs steeds verder onder druk

Bern - De Zwitserse melkveehouderij maakt zich grote zorgen over het feit dat de melkprijs in het land steeds meer afzakt naar het niveau van de Europese Unie.

De Europese melkprijs beweegt zich momenteel rond de 36 eurocent (45 rappen), de gemiddelde melkprijs in Zwitserland bedraagt een kleine 41 cent (50 rappen). Dit verschil van omgerekend slechts 5 eurocent is veel te klein, vinden de Zwitsers.

Vanouds ligt de melkprijs in Zwitserland ongeveer 16 cent boven de gemiddelde melkprijs in de EU. Die bestaat voor 12 cent uit een plus voor de verwerking van de melk tot Zwitserse kaas en voor 4 cent uit een bonus voor de Zwitserse herkomst van de melk. Die totale plus van 16 cent komt in de praktijk steeds meer onder druk te staan door de steeds opener grenzen tussen de EU en Zwitserland, door het feit dat er regelmatig een overaanbod van melk is op de Zwitserse markt en door het feit dat steeds meer melk wordt gebruikt voor de productie van industriekaas, kaas met een veel lagere marktwaarde dan de hoogwaardige traditionele Zwitserse kazen.

Melk die wordt gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld Emmentaler kaas, wordt nog steeds voor een prima prijs afgezet. De Zentralschweizer Milchproduzenten (ZMP), één van de belangrijkste ledengroepen van Emmi, ontvangt nog steeds 53 cent voor zijn melk. Het is dan ook A-melk. Niet alle organisaties van melkproducenten en verwerkers weten echter een dergelijke prijs te realiseren. Bij een flink aantal boeren gaat melk dan ook weg als B-, of C-melk. B-melk brengt omgerekend 3 cent  per kilo minder op dan A-melk. C-melk is nog weer minder waard.

Laatste reacties

 • koestal

  mooi plaatje,goed voor de toeristen

 • koestal

  Hoge bergen en lage melkprijzen

 • koeiemelker

  ze moeten ook meer hebben als wij tis daar veel handwerk en de bedrijfen zijn veel kleiner

 • abtje

  @ruurdadema Het zijn dan ook heel veel hobbybedrijven, vader verdient de kost buitenshuis en moeders verdient een centje bij. Je kan ook niet op de berg besluiten om opeens een stal voor 100 koeien te bouwen, dan moet je het dal in. Maar deze mensen hebben een heel andere cultuur, slecht te vergelijken met de onze.

 • alco1

  Weer een teken dat exclusief uit de mode geraakt.

 • koestal

  Als koeien melken te weinig oplevert,dan maar toeristen melken

 • koestal

  ze hebben daar nog wel weidegang zie ik

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.