Rundveehouderij

Nieuws

Zwitsers kaasexport groeit in eerste helft 2013

Bern - De Zwitserse kaasexport is in het eerste halfjaar van 2013 met bijna 3 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode in 2012.

In totaal werd in de eerste helft van dit jaar 31.873 ton kaas geëxporteerd, zo melden Switzerland Cheese Marketing (SCM) en TSM Waarborg.

De kaasexporteurs zien de exporttoename als een mooie prestatie, gezien de moeilijke economische situatie in de EU. Van de export ging 82 procent naar de EU. In de meeste EU-landen daalde de kaasafzet overigens. Alleen in Duitsland werd meer Zwitsers kaas verkocht. Buiten de EU werd vooral meer verkocht in de Verenigde Staten en Canada. In de VS werd zelfs 45 procent meer kaas verkocht (overigens slechts 589 ton).

De belangrijkste kaassoort blijft nog steeds Emmentaler, maar het aandeel van deze kaassoort in de export loopt verder terug. De export van Emmentaler kromp met 4,5 procent. Gruyère is daarentegen juist flink in opkomst als exportkaas. Deze soort noteerde een plus van 7,6 procent.

De import van kaas steeg ook en kwam uit op een totaal van 26.114 ton. Dit baart de Zwitserse kaasindustrie zorgen. De angst bestaat dat de import van goedkope buitenlandse kaassoorten de eigen afzetmarkt bederft.

Of registreer je om te kunnen reageren.