Rundveehouderij

Nieuws 3007 x bekeken 16 reacties

WSPA: weidepremie helpt, maar volstaat niet

Den Haag – Het weiden van melkkoeien neemt in snel tempo af in Europa. In Noordwest-Duitsland dreigen de koeien zelf nagenoeg uit het landschap te verdwijnen. Dat meldt dierwelzijnsorganisatie WSPA.

In opdracht van WSPA heeft Landbouw Economisch Instituut (LEI) de Nederlandse situatie, wat betreft weidegang, laten analyseren, maar er is ook gekeken naar andere Noordwest-Europese landen. Alleen in Ierland en Zweden is de trend naar opstallen niet zichtbaar.

Ongeveer 1 op de 3 Nederlandse melkkoeien graast nooit meer in een weiland. Zonder inspanning zal dit aantal in 2025 zijn verdubbeld, zo blijkt uit het onderzoek. In Noordwest-Duitsland staat nog zo’n 50 procent van de melkkoeien in de wei, in 2025 zijn de koeien volgens de prognoses nagenoeg, op een paar procent na, uit de weiden verdwenen.

Weidegang is volgens WSPA bevorderlijk voor het welzijn van de koeien. Daarbij zou uit een analyse blijken dat grote melkveebedrijven, die hun koeien veel laten grazen, gemiddeld een hoger inkomen uit hun bedrijf halen dan bedrijven die hun koeien niet of minimaal in de wei laten.

Volgens de dierwelzijnsorganisatie is duidelijk dat maatregelen van de overheid en bedrijven nodig zijn om de trend te keren. Weidepremie zoals nu al wordt uitgekeerd helpt, maar volstaat niet. Kennisontwikkeling en technische innovatie is nodig om het huidige percentage weidegang in Noordwest-Europa te behouden.

De studie is beperkt tot zes landen: het Verenigd Koninkrijk (VK), Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden en Ierland. In Denemarken staan de meeste koeien (65 procent) permanent opgestald. Het land wordt gevolgd door Noordwest-Duitsland (40 procent), Nederland (20 procent) en het VK (10-15 procent).

Laatste reacties

 • WGH

  Volgens mij is 20% 1 op de 5 en niet 'ongeveer 1 op de 3'..

 • minasblunders1

  Wageningse rekenregels WGH!

 • Elghammar

  Gek hoor dat de trend in Zweden anders is... In Zweden is weidegang verplicht.

 • alco1

  Het WSPA zegt dat het weiden beter is voor het welzijn van de koeien en dat het ook nog een hoger inkomen opleverd. Zijn de boeren nu gek of is het WSPA onkundig en is de wens de vader van de gedachte.

 • abtje

  WSPA is zeer kundig in fondsenwerving. Een zielig hondje op tv en de donaties stromen binnen. Of ze de rest zo belangrijk vinden?

 • ljdekker

  hop hop in de wei met dat spul. Als je het een beetje voor elkaar hebt en als je maar wilt kun je ook grote koppels weiden en kun je de zomer met weinig krachtvoer produceren.

 • Freriks

  Als WSPA de weidepremie niet voldoende vindt, wat is dan de reden dat ze er geen extra geld bijgooien? Als weidegang zo waardevol is, laat ze er maar eurootjes bijleggen. Maar ja, dat is natuurlijke te moeilijk voor die grapjassen. Ze besteden het geld liever aan anti boeren campagnes.

 • Mels

  Koe in de wei,geld erbij....Geen extra geld betalen dan de koe uit de wei halen.....Consumentjes van de wereld het is zooooooo simpel,wie betaald bepaald en betaal u niet dan krijgt u niet.Punt uit. Elke andere discussie is in feite overbodig. Oja en Wageningen heeft zijn eigen telraam of de WSPA.....

 • fer-rianne1

  Beetje jammer dat hier het saldo omhoog is gegaan sinds de koeien binnen zijn gebleven.
  En zo hoor/zie ik meerdere om mij heen.

  Daarnaast is GOED weiden niet zo eenvoudig als het lijkt. Iedereen kan de deur opengooien en de koeien naar buiten doen, maar daarbij ben je nog geen goede weider waarbij het geld oplevert.

 • donkersmelkvee

  Als ze het allemaal beter kunnen waarom gaan ze dan zelf geen koeien houden...
  ... Beste stuurlui aan wal?...

 • Piet, Midden-Europa

  @fer-rianne1 begrijpt dat vakmanschap en FEELING onontbeerlijk zijn bij het weiden van melkvee. Deze gave is sowieso bij ongeduldige mensen niet te vinden !!!... Bovendien spelen de weersomstandigheden een grote rol, als je dat allemaal niet aanvoelt. ben je snel met je verkeerde werk bezig !!!... Maar voor de Melkveehouders die begrijpen hoe je met het weiden van vee om moet gaan is het zeer winstgevend !!!...

 • abtje

  @Piet KAN winstgevend zijn. Wij zelf hebben altijd geweid. Zijn daar mee opgehouden omdat we in een leverbot hotspot gerbied wonen.
  Van leverbot nooit last gehad, maar wel positief daardoor op Salmonella.
  Dus gaan enten tegen BVD en dieren binnenhouden en na drie jaar uitslag Salmonella negatief. Om dat zo te houden blijven de dieren voorlopig binnen en blijft de grazeway selectiepoort ongebruikt.

 • Stammie

  Hier in Twente zijn ook al hele gebieden waar geen koeien meer buiten komen dit komt vooral voor, bij de natura 2000 gebieden.Niet omdat boeren daar niet willen wieden maar omdat daar bijna geen boeren meer zijn omdat veel gronden door natuur en overheid zijn opgekocht en de bedrijven die er nog zitten geen ontwikkelingsmogelijkheden meer hebben en dan op lange termijn ook moeten stoppen. Daar kunnen mensen dus ook niet meer genieten van koeien in de wei maar alleen nog maar van brandnetels en distels. Wel gek dat als er om die reden de koeien uit de wei verdwijnen het niemand een probleem schijnt te vinden.

 • Piet, Midden-Europa

  Okay @abtje de omstandigheden zijn niet voor iedereen hetzelfde, dat is ook waar !!!... Uiteindelijk moet ieder voor zich en vauit zijn/haar persoonlijke omstandigheden werken cq ; ondernemen !!!... Daar heb ik vanzelfsprekend begrip voor !!!...

 • alco1

  Stammie. Mooi gesproken.
  Piet. Zeer winstgevend vindt ik nog steeds grasstalvoedering. Je haalt een ontzettende hoge ds. Opbrengst van je land. Echter is de mestwet hier niet op berekend.

 • PetervanKempen

  @ ferianne, mels en piet jullie hebben gelijk, maar het zal ook wel niet overal uitkomen of kunnen, dat geloof ik ook wel.
  Ik vind koeien in de wei domweg een prachtgezicht en wij willen graag iets meer voor die melk betalen ,doen dat dus ook om dit niet te hoeven missen.
  Commentaar van mij hier deze keer is puur gebaseerd op gevoel, sorry daarvoor.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.