Rundveehouderij

Nieuws 1652 x bekeken

Vliegende start Synlait Milk

Wellington - Na introductie op de Nieuw-Zeelandse effectenbeurs NZX zijn aandelen Synlait Milk fors in waarde gestegen. De prijzen liepen al snel op van $2,20 NZD (€1,33) naar $2,62 (€1,59), ofwel plus 19 procent. Het aandeel raakte even de $2,73 om vervolgens terug te zakken naar de $2,65.

Met de beursgang wil de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming kapitaal, ongeveer 72 miljoen euro, ophalen om zijn groeiplannen te financieren. Zo moet er onder meer een derde droogtoren komen wil de zuivelonderneming de productie van gesproeidroogde lactoferrine mogelijk maken. Doel is om de investeringen in 2015 gerealiseerd te hebben. Doorvertaling in de resultaten wordt verwacht in het boekjaar dat eindigt in juli 2017.

Meer dan 4 miljoen aandelen wisselden in de eerste uren na beursintroductie (23 juli) van eigenaar. Grootaandeelhouder in Synlait is met 39 procent van de aandelen het Chinese Bright Dairy & Food. Het Japanse Mitsui & Co heeft 8,4 procent van de aandelen in handen. FrieslandCampina maakte onlangs bekend 7,5 procent van de aandelen te hebben verworven. Volgens Nieuw-Zeelandse media heeft dit een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van animo voor aandelen Synlait Milk. FrieslandCampina laat weten los van de 7,5 procent aandelen, waar de zuivelonderneming bij beursgang op had ingeschreven, niet nog meer aandelen in Synlait te hebben verworven.

Synlait is een relatief jong bedrijf op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, in de regio Canterbury. Een gebied waar de melkproductie in de afgelopen jaren fors toenam. De onderneming verwerkt jaarlijks ongeveer een half miljard liter melk. Synlait wil haar huidige productiecapaciteit van 95.000 ton uitbreiden naar 140.000 ton. In 2012 realiseerde het bedrijf een omzet van 226 miljoen euro en een nettowinst van 3,8 miljoen euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.