Rundveehouderij

Nieuws 1648 x bekeken 5 reacties

Twaalfde geval BVD type 2

Deventer – De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft op een kalverbedrijf in Limburg BVD type 2 vastgesteld. Voor het eerst is een bedrijf besmet door aanvoer vanaf een besmet startbedrijf in Nederland.

Wel gaat het nog steeds om besmette kalveren uit Duitsland.

Omdat het nog steeds om uit Duitsland afkomstige kalveren gaat zijn de risico’s voor rundveebedrijven in Nederland volgens Caroline Huetink, voorzitter van de KNMvD-Vakgroep Gezondheidszorg Herkauwers, niet groter geworden. Waakzaamheid blijft volgens haar echter geboden. Met goede hygiënemaatregelen moet het virus buiten de deur worden gehouden. Het virus verspreidt zich volgens Huetink vooral via diercontact. Ze geeft aan dat het huidige monitorings- en signaleringssysteem tot nu toe goed werkt.

Binnen Nederland is het BVD type 2 virus tot nu toe op  twaalf bedrijven aangetroffen.  Het betreft uitsluitend blankvlees en rosébedrijven. De besmette bedrijven bevinden  zich in de provincies Gelderland (5), Noord Brabant (4), Friesland (1), Utrecht (1) en Limburg (1).

Uit Duitsland zijn volgens de GD geen nieuwe besmettingen gemeld. Uit navraag bij de veterinaire inspectie (Lanuv) van het landbouwministerie van Noordrijn-Westfalen blijkt dat BVD type 2 voor het laatst de kop op stak in mei en juni, bij een kalvermester en een melkveebedrijf. Deze besmettingen zijn door deze overheidsinstantie niet bekendgemaakt.

Laatste reacties

 • jaapjo

  laatste alinea ?????

 • info48

  Dat is toch wel positief en geruststellend dat ons huidige monitorings-en signalerings systeem goed werkt volgens Caroline Huetink...........maar hoe kan het dan dat het pas na verplaatsing naar het 2e bedrijf vastgesteld wordt???? hoe werkte het systeem dan (of niet)op het eerste bedrijf?????? en hoe betrouwbaar is het systeem in DLD????? in de doofpot!
  We blijven het 'afval putje' van Europa en als we niet snel een IBR en BVD progamma opzetten kan de veehouderij zich voorbereiden op een nieuwe catastrofe!

 • info48

  Met een IBR en BVD bestrijding progama kan Nederland eisen stellen aan de import, vinden de kalver- jongens niet leuk maar die laten zich weinig gelegen aan de Nederlandse melkveehouderij.
  Duitsland en Belgie b.v. hebben zulke progama's en het is voor ons heel moeilijk en alleen met heel veel kosten daar naar te exporteren terwijl wat ze binnenlands niet meer kwijt kunnen naar Nederland kan. Lang leve de kalver industrie.

 • abtje

  Dat hadden we ook al lang kunnen hebben als de eerste keer toen het fout ging de schreeuwers van toen eerlijk waren geweest. LTO en de GD eerst om het hardste ontkennen, dan naar elkaar en dan naar doodziek Bayer wijzen.
  Ondertussen wel de getroffen boeren laten barsten.
  Nu beginnen onze helden weer te piepen.

  Iedereen weet dat waar gewerkt worden fouten worden gemaakt, maar los dat op en toon geen onkennings en vluchtgedrag. Dan is de wil en het vertrouwen weg. en probeer dat maar terug te krijgen...
  Niet met deze helden...

 • jaapjo

  Een IBR/BVD programma is dweilen met de kraan open als er kalveren vanuit heel europa hierheen gesleept wordt

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.