Rundveehouderij

Nieuws

Stijging melkprijs Fonterra verwacht

Wellington – Financiële experts van Nieuw-Zeelandse banken verwachten een stijging van de melkprijs van Fonterra naar 7,30 NZD per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit).

Dat meldt de Washington Post. Omgerekend naar Nederlandse omstandigheden met de huidige koers gaat het om €0,33 per kilo bij 4,4 vet en 3,2 eiwit.

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming maakt morgen haar nieuwe melkprijsverwachting bekend voor het seizoen dat eindigt op 31 mei 2014. De Australia & New Zealand Banking Group verwacht een stijging naar 7,30 tot 7,40 NZD per kilo milksolids (€0,34). Ook Westpac Bank noemt 7,40 NZD of mogelijk hoger. Bank of New Zealand laat weten zelfs een stijging naar 7,50 NZD niet onwaarschijnlijk te achten.

De verwachte prijsstijging is vooral een gevolg van de droogte in Nieuw-Zeeland, wat zijn weerslag heeft gehad op de melkaanvoer. Wat ook helpt zijn de hoge prijzen van zuivelproducten op de wereldmarkt en de lage koers van de Nieuw-Zeelandse dollar.

Eind mei ging de zuivelonderneming nog uit van een te verwachten melkprijs van 7 NZD per kilo milksolids (€0,32). Dat is al flink hoger dan de verwachte melkprijs van 5,80 NZ voor afgelopen seizoen. Nu dus mogelijk een prijsstijging naar 7,30 NZD of hoger.

Een dergelijke melkprijsverhoging betekent een flinke impuls, van 2,2 miljard euro, voor de Nieuw-Zeelandse economie.

Of registreer je om te kunnen reageren.