Rundveehouderij

Nieuws 2486 x bekeken

Stevige melkaanvoer bij kalme zuivelmarkt

Het warme weer heeft nog niet heel veel invloed op de melkaanvoer, en daarmee ook niet op de prijzen voor spotmelk.

De signalen zijn dat de melkaanvoer in Nederland tot nu toe slechts 1 of 2 procent is gedaald. Omdat bovendien de vraag naar rauwe melk door de vakantieperiode iets is gedaald, is het aanbod van spotmelk royaal, terwijl de prijs redelijk stabiel is, rond de 41 cent af boerderij.

De prijs voor room is ook tamelijk stabiel op een niveau van goed 5 euro per kilo. De boternotering daalt iets. Voor melkpoeder zijn de noteringen verder aangetrokken in reactie op de Fonterra-veiling van vorige week. Vollemelkpoeder noteert bijna 3.700 euro per ton, mageremelkpoeder ruim 3.150 euro. De poeders worden momenteel vooral op de Europese markt afgezet. Voor de export naar bestemmingen buiten de EU gaat iets minder weg. Reden is dat de dollarkoers tegenzit en het totale Europese aanbod ook beperkt is. De perspectieven voor Europese vollemelkpoeder op de exportmarkt blijven vooralsnog goed. Dat komt omdat er weinig (concurrerend) aanbod is. Mageremelkpoeder heeft last van goedkoop Amerikaans aanbod.

De signalen zijn dat de zuivelindustrie de laatste tijd iets minder kaas heeft geproduceerd en meer melkpoeders, omdat de markt voor de poeders relatief gunstig is. De kaasmarkt is juist iets zwakker. Daarbij komt dat fabrikanten de kaasvoorraden nu liever niet al te hoog laten oplopen. Mogelijk nog een factor is dat de markt voor wei-ingrediënten de laatste tijd iets zwakker is. Volgens kenners is dit echter een tijdelijk verschijnsel. De vraag naar weipoeders vanuit met name China en een reeks andere Aziatische landen lijkt weer volop aan te trekken.

Prognose: rustige zuivelmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.