Rundveehouderij

Nieuws

Sterke toename klachten geïmporteerde babyvoeding China

Peking – Bijna tweederde van de klachten over babyvoeding in China heeft betrekking op geïmporteerd product. Dat meldt de China Daily.

De China Consumers Association ontving in de eerste helft van 2013 in totaal 744 klachten, twee keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Bijna 90 procent van de klachten had betrekking op de kwaliteit van het geleverde product, zoals stukjes ijzer of zelfs wormpjes in de geleverde poeder. Ook waren er klachten over de verkoop van babyvoeding betreffende de houdbaarheidsdatum.

Afgelopen maart kwam aan het licht dat het Xile Lier, distributeur van het Zwitserse voedingsmiddelenbedrijf Hero, babyvoeding over de houdbaarheidsdatum  van nieuwe etiketten voorzag en vervolgens doorverkocht.

De toename van het aantal klachten lijkt een gevolg zijn van de lucratieve marktomstandigheden. Dit trekt partijen aan die misbruik proberen te maken van gevestigde merken waar consumenten blind in vertrouwen.

Volgens Cau Mingshi, plaatsvervangend secretaris generaal van de Shanghai Dairy Association, zijn er ook problemen met de online verkoop van babyvoeding. Veel bedrijven die online babyvoeding verkopen, bijvoorbeeld via het populaire verkoopplatform Taobao beschikken niet over de vereiste certificaten.

Babyvoeding is in China een veel besproken onderwerp. Na het melaminaschandaal in 2008 nam de verkoop van buitenlandse babyvoeding een vlucht. De Chinezen vertrouwen hun eigen babyvoeding niet meer. Onlangs kondigde de Chinese autoriteiten aan een onderzoek te starten naar de prijsvorming van babyvoeding. Diverse buitenlandse producenten, ook FrieslandCampina, verlaagden vervolgens hun prijzen in China.

Of registreer je om te kunnen reageren.