Rundveehouderij

Nieuws 19 reacties

Saldo melkveehouders trekt flink aan

Den Haag - Het saldo van melkveehouders is in de maanden april en mei fors aangetrokken. De oplopende melkprijs zorgde daar voor, blijkt uit de Barometer agrarische sectoren van landbouweconomisch instituut LEI.

Trendmatig trekt in het voorjaar de melkprijs aan. Dit wordt in de zomer versterkt door het wegvallen van de seizoensheffing en het vervolgens uitkeren van een toeslag.

Het cumulatieve saldo is in de maand mei gestegen tot 12 procent boven het langjarig gemiddelde. De stijging van de melkprijs ligt hieraan ten grondslag, maar ook de stijging van de aanvoer. De voerkosten liggen op een hoger niveau dan in dezelfde periode vorig jaar. De voerprijs vertoont een lichte daling en is in mei 3 procent lager dan in de duurste maand februari. Desondanks ligt de voerprijs op een historisch hoog niveau. Opvallend is volgens het LEI dat het cumulatieve saldo de laatste drie jaren in mei hetzelfde niveau bereikt. In 2012 daalde dit en in 2011 steeg dit. In 2013 is de stijging sterker dan in 2011.

De voorschotmelkprijzen liepen in het eerste kwartaal van 2013 terug. In april en mei zijn deze echter fors gestegen door een krapper aanbod van melk op de wereldmarkt. Door de hogere melkprijs in de afgelopen maanden is de verwachting dat de melkproductie aan zal trekken. Als gevolg hiervan kunnen de melkprijzen volgens het LEI onder druk komen. Daarbij komt dat de droogte in Oceanië voorbij is. Op de veiling van Global Dairy Trade zijn de melknoteringen ten opzichte van de top in april met circa 10 procent gedaald. FrieslandCampina verwacht een ruim 7 procent hogere melkprijs voor 2013 in vergelijking met 2012. Over de eerste vijf maanden was deze volgens LEI ruim 4 procent hoger dan in dezelfde periode van 2012.

Laatste reacties

 • niet

  toch mooi dat we gebouwd hebben en de stal vol velen zullen volgen met snel vol. En dan op naar 2015.

 • porky 1

  ik denk dat de nieuwste fendt niet aan te slepen is

 • abtje

  @vd berg Hoe moet ie dan starten? :-)

 • MKRouveen

  @abtje Haha gaan we weer. Misschien de sleutel omdraaien, bij onze NH's werkt dat perfect ;-)

  Maar wat vd berg bedoelt is natuurlijk duidelijk, denk dat hij gelijk heeft. Althans, in die zin dat melkveehouders straks weer gaan shoppen.

  Tip: nieuwe machines die tussen 1 juli en 31 december 2013 worden aangeschaft mogen over 2013 nog met 50% worden afgeschreven!

 • MKRouveen

  @abtje Oh ik snap hem nu pas; woordspeling...

 • abtje

  @MKRouveen Snap jou ook wel hoor, EINDELIJK kan je een keer iets positiefs melden over die blauwe dingen :-)

 • Demeter Griend

  Kan de pacht ook weer wat omhoog voor de verpachters ook toppie. (lees Demeter weet het beter en verhuurt zijn land indien nodig en de opbrengst goed is als ondernemer gezien.)
  Ga bijna op vakantie 5 weken middelandse zee, even kijken hoe collega s het daar bolwerken met de europese inkomstensteun. Leuke gesprekken meestal vooral die italianen weten ook hoe ze subsidie moeten aanvragen. Leuke kerels en ook harde werkers net zoals ons.

 • koestal

  vdberg ,pas maar op voor oost-Europeanen ,ze hebben laatst in Smilde nog 2 Fendts weggehaald,zijn weer teruggevonden in Letland,dus laat er maar een chip in zetten,kun je hem met GPS weer opsporen

 • koestal

  hogere prijs is ook hard nodig,hoge dieselprijs en ook veel nieuwe stallen,er moet wel wat komen

 • poldes

  het saldo is hoog.
  de kosten om te produceren liggen boven het langjarige gemiddelde.
  het gaat goed.
  wij zijn optimistisch.
  maar als de inkomenstoeslagen in een keer komen te vervallen is er geen inkomen meer.
  de naam,,hoger saldo'in deze is aan vervanging toe.

 • Mels

  Koestal,dus de consument moet meer betalen omdat er een nieuwe stal gebouwd is. Das lekker ik ga ook bouwen en roepen dat mijn aardappels duurder moeten worden omdat ik een nieuwe schuur heb...zo werkt het niet. De lasten van die stallen,die door de maatlat alweer voor 50% zijn afgeschreven????,zullen uit de verdiensten moeten komen. Ik heb namelijk niet gevraagd of de sector zijn nek in de strop wou steken. Allemaal zelf bedacht hoor.

 • joannes

  Wat een gejuich op 2 maanden ¨fors aangetrokken¨ Die andere maanden, die voorzien zijn, moeten nog ¨vallen¨ voordat ze gecashed kunnen worden. En daar er is een spreekwoord voor: ¨Beter 1 vogel in de hand dan 10 in de lucht¨

 • farmer135

  ja ja, het glas is altijd halfvol nietwaar ?

 • jillesstam

  tuurlijk nog grotere stallen- nog meer koeien{mest}
  en zo meteen een overschot aan melk met als gevolg dat de melkprijs weer keldert maar het voer blijft duur want er zijn meer mondjes

 • Rikkamperman

  Een centje over? Check uw huisvesting en melkinstallatie en laat uw dealer extra onderhoud plegen, zo komt u niet voor verrassingen als de prijs even iets minder is.

 • keuterboertje.nl

  HOED JE VOOR WAT ER NIET IS EN VERKOOP VOORAL DE BEER VOORDAT HIJ GESCHOTEN IS,

 • koestal

  Meis@ veel stallen zijn aan vernieuwing toe ,ook moeten ze aan nieuwe eisen van dierenwelzijn en milieu voldoen,dat kun je ook niet steeds uitstellen

 • wmeulemanjr1

  Zo is't maar net, 'koestal' We kunnen niet eeuwig doordoen met 'verouderde spullen' (sommige mensen zien uiteraard graag een uitgewoonde tent bij boeren, vinden ze blijkbaar erg leuk.)

 • Rikkamperman

  Arbeidsgemak en verbeterd dierwelzijn, ook een oude stal biedt legio mogelijkheden, daar haalt ons bedrijf de voldoening uit.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.