Rundveehouderij

Nieuws 4116 x bekeken 15 reacties

'Ruwvoer komende jaren duurder door groei zuivelmarkt'

Arnhem - Ruwvoer wordt de komende jaren fors duurder door de groeiende zuivelindustrie. De wereldwijde vraag naar zuivel groeit de komende periode jaarlijks met twee tot drie procent. Dat stelt Jacoline Hamming van advies- en accountantsorganisatie Accon avm. Hamming roept agrarisch ondernemers op om tijdig in te spelen op de veranderende markt en om inzichtelijk te maken op welke gebieden de bedrijfsefficiëntie kan worden bevorderd.

Door de groeiende vraag kan er in 2020 ongeveer 2,5 miljard kilogram meer melk worden geproduceerd. Daar zijn volgens Accon avm circa 295.000 extra koeien voor nodig en circa 1,5 miljard extra kilogram droge stof aan ruwvoer. Hamming: “Als de ruwvoerproductie per hectare gelijk blijft, is er ongeveer 140.000 hectare extra grond nodig om voldoende ruwvoer te kunnen produceren. Als het areaal gelijk blijft, zal richting 2020 de opbrengst per hectare ongeveer 2.000 kilo droge stof omhoog moeten om voldoende ruwvoer te produceren voor het extra aantal melkkoeien.”

De verwachting is volgens Accon avm dan ook dat de prijs van ruwvoer de komende jaren stijgt. Het is daarom belangrijk dat agrarisch ondernemers inzicht krijgen in hun bedrijfsefficiëntie. Hamming: “Zowel groeiende als stabiliserende bedrijven moeten de eigen grond optimaal benutten. Daarnaast speelt voerefficiëntie een belangrijke rol; meer melk per kilogram droge stof voer produceren met een verbeterd voermanagement. Daarbij spelen ook aspecten als jongveebezetting en kilogram melk per koe mee.”

Laatste reacties

 • Buurman

  Een open deur.

 • wmeulemanjr1

  Wat een peptalk, en als de mensen minder zuivel gaan kopen en er overlijden ook steeds mensen wat dan?

 • agro1

  nou gewoon, koemelkallergie....., dat houdt de ruwvoerprijs wel in bedwang

 • Gerjo-Kompier1

  De invoering van het melkquotum en daaraan gekoppelde productiebeperking had tot gevolg decennia lang een structureel (ruw)voeroverschot, dus kunstmatig lage (ruw)voerprijzen. Als het melkquotum wegvalt en er komt geen andere productiebeperking voor terug, dan is het logisch dat de prijzen door toegenomen vraag weer opveren naar een ouderwets niveau. Je ziet het bv in de akkerbouw: het verschil tussen een aanbod en een vraagmarkt is globaal een factor 2 in de prijs. Vergelijk ook de prijzen van bierbostel en perspulp tussen aanbodmarkt 2009 en de vraagmarkt nu. Een toekomstig ruwvoer tekort verwacht ik niet, maar dan zal er wel tenminste een kostendekkende prijs geboden moeten worden om de akkerbouwer te verleiden veevoer te telen.

 • tessa2010

  Dat is toch logisch,als de boeren uitbreiden komen er meer koeien en die moeten wel wat te vreten hebben!!! Mijn buurman (bijna AOW) droomt al van hoge verkoopprijzen van zijn gras,mais en hooi! Mooie compensatie van pensioenkorting zegt hij,en ik kan hem daarin geen ongelijk geven!!!

 • drientje

  En als varkenshouders ook nog eens rechtstreeks op de grondmarkt gaan opereren
  heeft dat nog eens een prijsopdrijvend effect.

 • Mozes

  Drientje, als varkenshouders dat zouden willen waarom hebben ze dat dan niet eerder gedaan?

 • LUCTOR

  @Gerjo-Kompier 1 Heeft niets te maken met melkquotum met de invoering van het melkquotum kwam het vleesvee naast de melkkoeien de vleesbeesten vulden de lege stalplekken van de melkkoeien op er werden in die tijd ook bij menig veehouder stieren gemest dus het aantal dieren ging niet terug de werkelijke oorzaak is de mestwetgeving er komt steeds minder ruwvoer van een hectare.

 • minasblunders1

  Klompjan, dat is de enige werkelijke reden. Ik zou daar nog aan toe willen voegen: de mestwetgeving zoals die uitpakt voor EXTENSIEVE bedrijven, want intensieve bedrijven kunnen hun land meer dan voldoende bemesten.

 • BO(skabout)ER

  @minasblunder Dat klopt niet hoor minasblunders, intensieve bedrijven kunnen op zandgrond hun land niet meer dan voldoende bemesten. Op klei en veen is dat misschien anders maar hier op het zand krijgen we het moeilijk.

 • minasblunders1

  Boskabouter, wat noem jij dan intensief? Ik heb het in dit geval over ruim 3 koeien en meer per ha. Maar inderdaad heb je wel gelijk als je stelt dat zandgronden meer bemesting nodig hebben.

 • Piet, Midden-Europa

  Tsja, als ge van NL houdt en bovendien nog een productie-freek bent zal de factor Transport een grote rol gaan spelen !!!... Zowel bij de aankoop van Ruwvoer als bij de afvoer van Mest !!!... De koppeling van hectare/productie is waarschijnlijk de meest economische !!!... Bovendien behoedt het ons voor zweefachtige (on-economische) praktijken !!!...

 • diny

  accon kun je al helemaal niet serieus nemen

 • j.verstraten1

  klompjan ea. sinds de invoering van de quotering is het aantal koeien in nl. gedaald van 2,5 naar 1,5 miljoen. Vleesvee ( koeien en stieren) is wel wat toegenomen maar stelt in verhouding niet veel voor. Wat vergeten wordt is dat het eu beleid tav de akkerbouw in die jaren ook op zijn kop ging( garantie graanprijs). Deze 2 factoren samen zorgden voor lage ruwvoerprijzen. De productie per ha is tov 20 jaar geleden ondanks het mestbeleid echt wel met een 10-20% per ha gestegen, maar zonder aanpassing van de aanwendingsnormen is de rek daar wel helemaal uit.

 • LUCTOR

  @j.verstraten1 Heb je de rose kalveren ook meegenomen in je berekening.
  Wat betreft die 10-20% is hier in de praktijk anders voor 20jaar terug konden we hier 50 ton en meer snijmais per hectare oogsten als we nu 45halen zijn we dik tevreden de grond word steeds gevoeliger door de verschraling.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.