Rundveehouderij

Nieuws

Roemenië importeert meer melk

Boekarest – Roemenië heeft in de eerste vijf maanden van 2013 bijna 50 procent meer melk geïmporteerd dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt Top Agrar.

Volgens het Roemeense bureau voor statistiek is tot en met de maand mei 41.233 ton rauwe melk ingevoerd. Het gaat om een toename van 12.539 ton. De hoeveelheid in eigen land aangeleverde melk bij zuivelfabrieken nam in dezelfde periode met 5,6 procent af naar 351.159 ton. In Roemenië wordt slechts een vijfde deel van de geproduceerde melk door de zuivelindustrie verwerkt.

Het Amerikaanse landbouwministerie meldt dat de zuivelconsumptie in Roemenië in de eerste weken na bekendwording van het aflatoxineschandaal in maart 2013 met maar liefst 45 procent is gedaald. Zuivelondernemingen zagen zich daardoor gedwongen meer melk tot kaas en melkpoeder te verwerken. Net als in Nederland zijn in Roemenië te hoge gehaltes aflatoxine in de melk aangetroffen als gevolg van beschimmelde mais. In Roemenië is veel kritiek op de wijze waarop de voedsel- en warenautoriteit over de problemen heeft gecommuniceerd. Dit heeft zelfs geleid tot het aftreden van de hoogste baas van de voedsel- en warenautoriteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.