Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Rabobank: kansen voor zuivel in Azië

New York – Zuivelondernemingen hebben in 2012 meer dan 1,6 miljoen ton zuivelproducten, met een exportwaarde van meer dan 5,5 miljard dollar (4,3 miljard euro) naar Indonesië, Maleisië, de Filipijnen, Singapore, Thailand en Vietnam (Asean 6) geëxporteerd.

Uitgedrukt in melkequivalenten gaat het om 11 miljard liter melk. Dat meldt de Rabobank in het rapport Milk for the Tigers. De zuivelconsumptie neemt in genoemde regio jaarlijks met 2,4 procent toe tot 2020. Tussen 2012 en 2020 groeit de behoefte aan melk met nog eens 3 miljard liter. Dit maakt de Asean 6 volgens de Rabobank tot een zeer interessante en belangrijke markt voor zuivelondernemingen wereldwijd.

De grootste groei,  in absolute hoeveelheden, verwacht de Rabobank in Indonesië, Vietnam en Thailand. Dit heeft te maken met de demografische omstandigheden en de nu nog relatief lage zuivelconsumptie per inwoner. Zo ligt de zuivelconsumptie in Indonesië op gemiddeld 8 kilo per inwoner per jaar. Rabobank noemt ter vergelijking de gemiddelde consumptie in een ontwikkeld Aziatisch land als Japan: 85 kilo zuivel per persoon per jaar.

Het tekort aan zuivel in Azië zal volgens de bank eerder toe- dan afnemen, ondanks het feit dat landen ambitieuze plannen lanceren om hun zelfvoorzieningsgraad te verhogen. Zo wil Indonesië in 2020 voor 50 procent zelfvoorzienend zijn, maar de lokale productie moet dan wel met 30 procent omhoog. Dat is gezien het klimaat, beperkte kredietmogelijkheden en gebrek aan kennis bepaald geen sinecure.

Eén reactie

  • koestal

    Dus weer volop melken

Of registreer je om te kunnen reageren.