Rundveehouderij

Nieuws

Overleg over producentengroepering bij FrieslandCampina België

Aalter – Leveranciers van FrieslandCampina in België hebben overleg gevoerd met hun zuivelonderneming over de oprichting van een producentenorganisatie. Dat bevestigt een woordvoerder van FrieslandCampina.

“Er zijn verkennende gesprekken gevoerd.” De woordvoerder benadrukt dat het puur oriënterende gesprekken waren en dat er nog geen besluiten zijn genomen. FrieslandCampina laat weten positief te staan tegenover een duurzame relatie met haar leveranciers. Een eventuele oprichting van een producentenorganisatie past volgens de woordvoerder binnen deze visie.

Het Europese zuivelpakket biedt melkveehouders de kans om zich te groeperen zodat hun onderhandelingspositie verbetert ten opzichte van hun afnemer. Volgens Boerenbondadviseur Guy Vandepoel in ledenblad Boer&Tuinder vonden de gesprekken in een constructieve sfeer plaats en werden verwachtingen uitgewisseld en afspraken gemaakt voor de verdere opvolging.

FrieslandCampina nam onlangs afscheid van 20 procent, ongeveer 270 boeren, van haar Belgische leveranciers. De melkveehouders kregen het aanbod over te stappen naar zuivelonderneming Limelco. Merendeel van de betrokken veehouders heeft van dit aanbod gebruik gemaakt. Volgens de woordvoerder is de overstap in goed overleg gebeurd. FrieslandCampina heeft volgens Vandepoel haar bereidheid om alle melk van de huidige Belgische leveranciers te blijven ophalen onderstreept, mits zij voldoen aan de leveringsvoorwaarden en de eisen die gesteld worden inzake bereikbaarheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.