Rundveehouderij

Nieuws 49 reacties

'Overheid moet toekomstige wolvenschade vergoeden'

Echt - Zowel LTO als de Landelijke Werkgroep voor Professionele Schapenhouders (LWPS) pleiten voor een soepele vergoedingsregeling voor toekomstige wolvenschade.

Beide belangenorganisaties zijn verrast door de snelle opmars van de wolf richting Nederland. Aangezien de wolf een beschermd dier is, moet gezocht worden naar preventieve maatregelen zoals schrikdraad en waakhonden.

De komst van de wolf naar Nederland kan een grote impact hebben op de schapensector. Veel dieren staan onbeschermd tegen eventuele roofdieren. Biodiversiteitscentrum Naturalis is er voor 98 procent zeker van dat er afgelopen vrijdag in Luttelgeest  een doodgereden wolf is aangetroffen. De komst van de wolf is al wel aangekondigd maar niet op deze korte termijn. Het is volgens LTO nog afwachten of het om een 'verdwaalde' wolf gaat, of dat er zich daadwerkelijk al meerdere wolven in ons land hebben gevestigd.

Rhöse verbaast zich over de snelle uitbreiding van het aantal wolven in Duitsland. Onlangs sprak wolvenkenner Wim Tegels tijdens een LWPS-ledenbijeenkomst. In Duitsland keerde de wolf in 1996 weer terug in het wild. De populatie is snel gegroeid naar het huidige aantal van zo’n 180 wolven. Naar verwachting van Tegels is in Duitsland ruimte voor zo’n achthonderd wolven, een aantal dat over ongeveer twaalf jaar kan worden bereikt. Vanwege de hoge schapendichtheid is Nederland volgens Rhöse een aantrekkelijk leefgebied voor de wolven. “Ze kunnen met hun bek geopend in de wei gaan liggen wachten.”

Het wordt een uitdaging voor de belangenorganisatie om in de huidige economische omstandigheden te komen tot een soepel vergoedingsregeling voor mogelijke wolvenschade. Wel heeft voormalig staatssecretaris Bleker volgens Wynia in het verleden al een toegezegd de kosten van preventieve maatregelen te willen vergoeden.

Laatste reacties

 • g.g

  vandaag op de radio een 'deskundige' : op de veluwe en sallandse heuvelrug is voldoende eten voor de wolf. Wat dacht je van onze korhoeders, voor 250.000 euro uitgezet....... je moet tegenwoordig wel vraagtekens zetten bij deskundigen.

 • Zippie

  En ineens barst het van de wolvendeskundigen in Nederland.
  En dat terwijl er eerst een forensich onderzoek moet worden ingesteld, om uberhaubt te kunnen aantonen of er wel echt sprake is van een echte!
  Dit neem je toch niet allemaal serieus meer.

 • Bullfs

  Typisch agrarisch, nog geen (bewezen) wolf in Nederland en alvast gaan zeuren over compensatie.

 • Mels

  Bullfs,beter tevoren goed geregeld dan achteraf alleen maar gelul om het voor elkaar te krijgen,regeren is vooruit zien.Iets wat ontbreekt bij links NL,enkel afbreken is daar mogelijk.

 • Peterdemeester

  Wie laat het toe om in ons overbevolkte land wolven te laten lopen, natuurlijk de PvdD, en gelijkgestemde gekken.Gewoon uitroeien voor er ongelukken gebeuren.maar het zal wel weer zo zijn ' wanneer het kalf verdronken is, (opgevreten) dempt men de put!!!


 • jan van den broek

  Stelletje maffen er lopen in Nederland meer ,wolven in schaaps-bals kleren rond dan er ooit wolven kunnen komen, laat de wolven los in of bij de Oostvaarders plassen, dan kun je zien wat er in de natuur gebeurt, of is deze natuur niet zo natuurlijk,als het een beetje gaat winteren over een half jaartje pas hoop gaan daar ongeveer 2000 dieren dood door een onnatuurlijke door mensen wolven in schaapskleren bedacht, maak je niet druk om een schaapje van 4 tientjes of 10 van deze diertjes,er is toch geld genoeg in deze vreemde natuur achtelijke wereld.

 • Bison

  Wolven en dichtbevolkt Nederland,.....that is going to be a disaster in the making.

 • W Geverink

  Een wolf is er wel maar je ziet hem niet. Behalve dood langs de weg als je geluk hebt. Wat er op zijn menu staat is wat er voor handen is en niet te veel moeite kost. Erg naief om te denken dat het alleen wild is. Een kennis vertelde me dat als er veel geloei uit de richting van de kraal kwam een roedel wolven het weer op zijn kalveren had gemunt. Als de gesmeerde bliksem het geweer pakken en op de quad er naar toe. Hij is in een jaar wel eens twintig kalveren kwijtgeraakt aan wolven.

 • Ansens ansens

  Wellicht kan deze 'oplossing' toegevoegd worden aan de gereedschapskist van de G7.

 • Jongman

  Wolf in Nederland. Made in Polen. Geïmporteerd door natuurmonumenten.

 • jansi

  ja nou ook nog wolven,ach ja we hebben ook nog niet genoeg van die ongelukkige dieren hier in Nederland.Maar ja als je zoveel natuurland maakt met grote viaducten enz: dan moet daar natuurlijk ook wel wat lopen anders is het ook alleen maar teken en daar zitten wij nu ook weer niet op te wachten

 • p.a.drost1

  Stop die wolven maar in de oostvaarders plassen, kunnen we ondertussen afwachten wanneer ook de eerste grizzly beer in het wild wordt gesignaleerd hier. Zal ook wel niet lang meer duren...............

 • Demeter Griend

  Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling. Een wolf hoort niet thuis in een dichtbevolkt land als Nederland. Beter voor het dier en beter voor de landbouw.

 • koestal

  uitzetten in de Oostvaardersplassen ,kunnen ze de kadavers opruimen !

 • ...............

  En waar is de auto die de wolf aangereden heeft, me dunkt dat die wel schade moet hebben! Moest er niet iemand van z'n grote hondachtige af.

 • wervertje

  bam

 • wervertje

  jonge

 • wervertje

  harstikke dood

 • wervertje

  arm wolfie

 • theorikyreintjes1

  Is het misschien een wolf uit de diepvries?

 • Bison

  Ik grens aan een enorm groot forrest reserve zo Ik zie wolven zat hier.
  Ze laten mijn bisons veelal met rust, ze gaan liever een makkelijker te verkrijgen maaltje halen onder de kalveren en veulens van de buren.lol
  Elke winter hetzelfde gezijk want je kan die krengen bijna niet op de korrel krijgen.

 • janauto

  Is de wolf in nederland dood gereden of ergens anders?
  Nooit rekening houden met iemand die iedereen voor de gek houd.

 • Momfer

  juist janauto.ik zag 40 jaar geleden al en wolf in nederland die leefde in fabeltjesland die noemde zich BOR en stond regelmatig in de fabeltjeskrant.

 • janlookamp

  tijd dat we een flink geweer aanschaffen dacht ik zo :P

 • w.jaaltink

  Zou het niet zo kunnen zijn dat iemand een wolf in gevangenschap had en dat die nu is losgebroken en doordgereden? Misschien moeten ze maar een 'frolic'onderzoek doen. Kijken of er geen hondenvoer in zijn maag zit. Eenvoudig en doeltreffend! Lijkt op hoog 'fabel' gehalte.

 • MBVegan31

  Wolven leefden hier vroeger ook, maar zijn door de mens weggejaagd. Wat geeft ons meer rechten hier te zijn dan de wolf?

  En wolvenschade vergoeden? Wellicht gewoon hekken plaatsen en zorgen dat je schapen beschermd zijn als boer!

 • Mels

  MBVegan. Wat als ie in jouw vinexwijk kinderen komt vangen?

 • MBVegan31

  Een wolf zal nooit zomaar een wijk inlopen om kinderen te vangen. Daarnaast mag ik aannemen dat je kinderen niet 's avonds laat op straat laat zwerven!
  Verder zal een wolf nooit zomaar mensen aanvallen. Wolven die mensen aanvallen komen uiterst zelden voor en meestal is de mens zelf de oorzaak van zulke aanvallen.
  Een feit is dat wolven extreem schuw zijn en ons daarom mijden. Echter, wij mensen dringen massief door in de levensruimte van de wolven en beperken daardoor hun mogelijkheden om prooi te vangen.

 • abtje

  MBVegan31 Dat zeiden ze eerst ook van vossen, schuw, bang voor mensen.En ga dat verhaal nu maar aan de Engelsen vertellen. Baby in huis in de wieg gebeten. Een wolf zal daar minder moeite mee hebben.

 • Romeijn

  Pas op MBVegan31: Mels is gevaarlijker dan een enkele wolf. Hij woont in een stadse aanleunwoning omdat hij zijn boerderij heeft moeten verkopen. Hij heeft de hele dag de tijd om gefrustreerd reageren met extreem rechtse opmerkingen en verkapte bedreigingen.

 • Romeijn

  Abtje hoort ook bij het extreem rechtse roedel dat van linksheid verdachte baby's in de wieg dood bijt.

 • @meelmuisje

  Als ik de schrijnende beelden zie uit de 'vrije' Oostvaardersplassen zou het mooi zijn als daar deze wolven werden uitgezet. Een natuurgebied zonder natuurlijke vijanden is voor mij geen natuurlijke omgeving maar een concentratiekamp.

 • @meelmuisje

  Aanvullend op mijn reactie # 32: 147 heckrunderen, 283 koninkpaarden en 1.261 edelherten zijn sinds afgelopen november verhongerd in de Oostvaardersplassen. 1.691 Stuks. Maar dat is niet erg want die dieren worden niet in stallen gehouden, toch? De wolf zou een goede oplossing zijn. Dan hebben de sterke grazers wèl een kans!

 • Bison

  Een wolf jaagd normal met een pack .
  Een enkele wolf heeft moeite om wat te vangen en is altijd hongerig. Zo'n wolf grijpt de makkelijkste prooi die vindbaar is en een kind is een makkelijke prooi in een dicht bevolkt landje als Holland.

  Meelmuisje ik denk dat die afrastering niet voldoende is om die grazers binnen te houden als ze wolven toelaten in OVP.
  En dat gaas houd ook geen wolf tegen als die eruit wil want ze graven er zo onderdoor.

 • W Geverink

  Mensen worden niet vaak aangevallen door wolven maar er zijn genoeg confrontaties bekend. Dan praat je over een dun bevolkt land als Canada waar die twee elkaar heel eenvoudig uit de weg kunnen gaan. Wolven in nederland is als de kat op het spek binden. Maw de wolf zal in Nederland regelmatig geconfronteerd worden met mensen en zijn 'schuwheid' kwijt raken. Ik zou adviseren om te zorgen dat de wolf zich niet in Nederland vestigd. Dat is beter voor alle partijen.

 • Zippie

  Jongens hou toch op, wat een gelul, we weten toch allemaal niet waar we het over hebben!

 • W Geverink

  @Zippie. Wij hebben hier de ruimte voor wolven. Ondanks dat kunnen ze verschrikkelijk veel schade aanrichten onder vee omdat dat een gemakkelijke prooi is. Jullie kinderlijke instelling is vragen om problemen. De zelfbenoemde 'experts' die het zo geweldig vinden dat de wolf terug is in nederland hebben een schroefje los.

 • ed12345

  Ik ben het roerend eens met de andere Canada bewoners .De ooms van mijn vrouw gingen vroeger s'winters in het noorde v Canada landmeten nou die hoefde je echt niet die lul verhaaltjes van ongevaarlijke wolf te vertellen
  Romeijn en collega's hebben jullie wel eens in de winter in een bos met wolven met pech gestaan ?nou ik wel sneeuwploegen en 'n breekbout moeten vervangen en overal die ogen zien ,ik kan je zeggen dat je zelf niet alleen naar de sleutel in je handen kijktRomijn Mels woont wel degelijk op een boerderij

 • Mels

  En werkt er ook op eigen rekening en risico. Iets wat voor Romeijn waarschijnlijk niet geld. Links populistisch ontkennend gezwam over dieren waarvoor hier geen plek meer is.

 • ed12345

  P.S. er hier dit voorjaar nog een jonge vrouw verscheurd door cayoti's die zijn kleiner en normaal ook schuwer dan de wolf dit is gebeurd in en van de maritime provincies in canada

 • Mozes

  Men gaat totaal voorbij aan het feit dat er 200 jaar geleden in Nederland nog voldoende 'mensarme' gebieden waren waar wolf en mens elkaar konden mijden. De kleine stukjes mensarm gebied wat er nog is wordt ook nog een in het kader van 'natuur aanleg' voorzien van fiets en wandelpaden. De wolf zal onvermijdelijk zijn schuwheid voor de mens verliezen. Voor tieners die 's avonds en 's nachts op het platteland van de discotheek naar huis fietsen wordt het levensgevaarlijk.

 • Mels

  Lees net op NOS dat de dode wolf een grap is,van wie????ik weet t niet. Zou er een Canadees poststamp op zitten,Bison......

 • koestal

  geimporteerd door Polen die in Luttelgeest in een Polenhotel verblijven,ze hadden de dode aangereden wolf in de kofferbak meegenomen uit Oost-Europa,goede grap die heel wat tongen losmaakt

 • minasblunders1

  Tja Mels, en Nederland maar denken dat de wereld met bewondering naar ze kijkt. Er wordt intussen al de draak gestoken met al die arrogantie! Je kon erop wachten.

 • Bison

  Was mischien wel een werewolf?, die komen in Holland net als witte wieven en poldergeesten toch nog steeds voor? ha

 • ed12345

  Mozes ook twee honderd jaar terug hadden ze er in NL problemen mee er zijn toen verschillende verschillende kinderen met de wolf als dader verdwenen Met als gevolg een grote jacht waar iedere man verplicht was mee te doen
  Sla er maar een boek van Rien Poortvliet op na daar staan de data ,plaatsen en namen van de verdwenen ook in

 • PetervanKempen

  Wolf met bever in maag, soort dier wat in de buurt waar ie gevonden is niet voorkomt.Dieren idolaten die opeens allemaal wolven huggers worden, en vooral 'experts' , domme boswachters zonder enig in de praktijk aangetoond verstand van fauna beheer, die roepen dat wolven echt en bij voorkeur helemaal alleen reeen eten! De praktijk van enorm toenemende aantallen schapen in duitsland die door wolven geslagen worden wordt gewoon niet onder ogen gezien. Weer een schitterend voorbeeld van de indoctrinatie en absolute wereld vreemdheid van het natuurliefhebben volk ter linker zijde. Waarom zouden die ook aan werkelijkheid en waarheid iets gelegen laten liggen? Socialisme is immers ook alleen in theorie waar en nooit in mensen werkelijkheid geleverd. Dan kies je voor volksverlakkerij, droom je van een fata morgana, dat maakt het makkelijker gelijk te hebben. De wolf is dus gewoon nep.

 • Bison

  Wolven jagen op alles dat in hun gebied voorkomt en dat kunnen herten en elk en bisons en koeien en paarden en geiten en schapen en muizen en marmmoten en ganzen en bevers etc etc, aan een redelijk vers dood karkas lopen ze ook niet voorbij,.... en als het zo uitkomt versmaden ze een mens ook niet(honger maakt rauwe bonen zoet)

 • koestal

  kunnen de wolven ook de boeren helpen tegen de ganzenoverlast

Laad alle reacties (45)

Of registreer je om te kunnen reageren.