Rundveehouderij

Nieuws

Onderzoek runderpest onder voorwaarden mogelijk

Rome - Onder strenge voorwaarden mogen laboratoria weer proeven uitvoeren met het runderpestvirus. Dat hebben wereldvoedselorganisatie FAO en de internationale diergezondheidsorganisatie OIE bekend gemaakt.

In 2011 werd door deze organisaties een moratorium uitgesproken op het gebruik van het runderpestvirus voor onderzoeksdoeleinden.

Nieuwe criteria en procedures moeten het onderzoek in goede banen leiden. Zo moet het onderzoek de kans op herintroductie van het virus significant verkleinen. Het runderpestvirus is in 2011 officieel uitgeroeid, maar ligt nog in diverse laboratoria opgeslagen. FAO en OIE riepen laboratoria wereldwijd op om bewaard runderpestvirus te vernietigen, of over te brengen naar streng beveiligde locaties.

Runderpest wordt gezien als een van de meest schadelijke dierziekten. Wereldwijd zijn vele miljoenen runderen en verwante dieren omgekomen. Meer dan 90 procent van de besmette dieren overlijdt. Runderpest is de eerste dierziekte die door vaccinatie is uitgeroeid.

Of registreer je om te kunnen reageren.