Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Onderzoek naar marktafspraken zuivel Roemenië

Boekarest - De Roemeense mededingingsautoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de gang van zaken in de melksector. Dat bevestigt een woordvoerder van FrieslandCampina.

Ook FrieslandCampina heeft in Roemenië bezoek gehad van genoemde autoriteiten. De zuivelonderneming laat weten volledig aan het onderzoek mee te werken en de uitkomst met vertrouwen tegemoet te zien.

Aanleiding voor het onderzoek zijn vermeende afspraken over melkontvangst, melkverwerking en het op de markt brengen van zuivelproducten in Roemenië. De autoriteiten zijn volgens de website Romania-Insider bij 14 zuivelondernemingen langs geweest, waaronder een aantal vestigingen van FrieslandCampina. Ook zuivelondernemingen als Danone en Hochwald en diverse lokale spelers zijn met een bezoek vereerd.

Als zuivelondernemingen schuldig worden bevonden kunnen boetes volgens Romania-Insider oplopen tot 10 procent van hun omzet. De waarde van de zuivelmarkt in Roemenië wordt geschat op zo’n 800 miljoen euro.

FrieslandCampina is in Roemenië grootaandeelhouder in drie ondernemingen te weten: Napolact, FrieslandCampina SA en Industrializarea Laptelui Mures. Twee van de drie genoemde activiteiten draaiden volgens het Roemeense Economica in 2012 verlies. De totale omzet van FrieslandCampina kwam in 2011 uit op zo'n 170 miljoen euro.

Laatste reacties

 • agratax2

  Verlies leiden in je buitenlandse dochters is echt >goed< voor de Nederlandse boer die eigenaar is van het moeder bedrijf en dus vroeg of laat zal moeten bijpassen. Er zijn ervaringen van collega boeren die dit multinational spelen na enkele kleine en grootte debacles meer dan zat waren en hun bestuur te kennen hebben gegeven zich aan de core business te houden >verbeter de situatie van de leden eigenaren in Nederland en Duitsland<.

 • info162

  Ontwikkelingshulp mag best even geld kosten en al die arme boertjes een betere toekomst bieden is beter dan zomaar wat geld sturen waar drank voor gekocht word. En als er niet word ondernomen sta je stil en heb je als Nederlandse boer op termijn ook ontwikkelingshulp nodig . ( Tip : ga zelf is een keer in Roemenie kijken en help je collega`s dan gaan je ogen open en sta je er anders in)

 • Mozes

  Romenië is lid van de EU. Alle landen die lid zijn geworden van de EU lieten in de jaren daarna een sterke economische groei en stijging van welvaart zien. Dit gaat in de regel gepaard met stijging van de zuivelconsumptie. Dat FC hier posities heeft ingenomen is dan ook niet verkeert. Daarnaast wil men niet alleen afhankelijk zijn van Azië maar ook voldoende afzet hebben in Oost Europa om risico te spreiden. Dat het op dit moment tegen zit in Romenië heeft waarschijnlijk ook te maken met de economische crisis waar heel Europa mee te maken heeft.

 • poldes

  mozes,
  het onderzoek gaat niet over verliezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.