Rundveehouderij

Nieuws 2066 x bekeken 8 reacties

Minder melkveehouders met uitbreidingsplannen

Roggel - Het percentage melkveehouders met uitbreidingsplannen is gedaald van 32,4 procent in 2012 naar 29,8 procent in 2013. Dit blijkt uit de RundveeScanner 2013 van AgriDirect.

In 2012 was nog sprake van een lichte stijging van het percentage melkveehouders met uitbreidingsplannen.

Het onderzoeksbureau noemt het opvallend dat ondanks de huidige hoge melkprijzen het percentage melkveehouders met uitbreidingsplannen afneemt. Een mogelijke verklaring wordt gezocht in de forse stijging van de voerprijzen en overige kosten.

Voorzitter Kees Romijn van de LTO-vakgroep Melkveehouderij is niet verbaasd over de lichte daling van het aantal boeren met plannen voor een bedrijfsuitbreiding. “Het niveau blijft ongeveer hetzelfde: één op de drie ondernemers is er mee bezig en dit duidt volop op dynamiek in onze sector. Een deel van de melkveehouders heeft de plannen inmiddels al gerealiseerd, een ander deel is er mee bezig.”

In de periode april tot en met juni beantwoordden circa 8.250 melkveehouders met minimaal vijftig koeien vragen van AgriDirect over de bedrijfsactiviteiten, investeringsplannen en toekomstintenties. Daaruit bleek verder dat het percentage stoppers ten opzichte van 2012 stabiel is; 1,2 procent heeft plannen de bedrijfsactiviteiten te beëindigen. 69 procent van de melkveehouders is volgens AgriDirect van plan om de bedrijfsactiviteiten op gelijke koers voort te zetten.

Het percentage melkveebedrijven met een bedrijfshoofd van vijftig jaar of ouder dat kan rekenen op een opvolger, heeft in 2013 met 55,9 procent het laagste niveau bereikt sinds jaren. In 2012 was dit nog 60,4 procent.

Laatste reacties

 • koestal

  veel stallen zijn al voltooid

 • Sjaak

  ....en staan te koop!

 • jaapjo

  En wat vindt kees romijn van de nieuwe gevallen van BVD2 in Brabant ?

 • BO(skabout)ER

  Mensen zoals Sjaak, ga fietsen

 • Mels

  He kabouter. Het is beroerder dan je denkt hoor...

 • Sjaak

  Precies Kabouter...ipv. uitbreiden, kunnen melkveehouders beter gaan fietsen!

  Levert ook niks op, maar daar kun je tenminste even mee stoppen als je het niet meer leuk vindt..:)

 • BO(skabout)ER

  Ik zie hier in de buurt zelden tot nooit een 'mooi' bedrijf te koop staan.

 • metal

  De bedrijven die uitbreiden zijn vooral verplaatsers en ruilverkavelings boeren die in het verleden zijn vet gemest . Dit zijn ook de trouwe lto leden die zo nodig het quotum eraf wilde hebben .
  Door de verplaatsers zijn er ook idioot hoge grond prijzen.
  Hun maakt een tonnetje meer of minder toch niet uit.
  En dat is volgens LTO gezonde concurrentie .
  Hoe dom kan men zijn?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.