Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Melkveehouderij terughoudend met investeren

Dronten - De melkveehouderij is dit jaar terughoudender met het maken van investeringen in de melkinstallatie in vergelijking met vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van Stichting KOM (Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties) in Dronten. Daarbij gaat het om oplevering, uitbreiding of renovatie.

Stichting Kom meldt een totaal van 1.204 nieuwe of aangepaste melkinstallaties in heel 2012. Nu, na 7 maanden in 2013 staat de teller van aangepaste of nieuwe stallen nog maar op 556 (46 procent). Mogelijke verklaring voor het lagere investeringsdrang is de smalle marge die in 2012 in de melkveehouderij is gerealiseerd.

Van de 556 opleveringen of aanpassingen gaat het in 265 gevallen om een automatisch melksysteem (boxen). Daarmee is de melkrobot veruit het populairste melksysteem. In absolute aantallen zijn er alleen nog meer bedrijven met een visgraatmelkstal. Toch zuchten ook de leveranciers van automatische melksystemen onder de lagere investeringsdrang, want in vergelijk met vorig jaar is er in de eerste 7 maanden ‘maar’ 42 procent in aantallen afgeleverd. Daarmee lijken de leveranciers van melkinstallaties hun omzetten van vorig jaar in Nederland niet te gaan halen.

In totaal zijn er nu bijna 3.100 bedrijven met een automatisch melksysteem. Dat betekent 16 procent van het totaal aantal bedrijven ofwel een op de zes bedrijven die inmiddels werkt met een automatisch melksysteem. Samen hebben ze ruim 4.700 melkboxen in gebruik. Dat is 1,5 box per bedrijf. Uitgaande van een capaciteit van 600.000 kilo melk per box produceert het gemiddelde robotbedrijf rond 900.000 kilo melk.

Laatste reacties

 • abtje

  Wijnand, op het laatst sla je op hol. Niet iedere robot is maximaal bezet. Er zijn veel boeren met onderbezetting op een robot.
  Dus gemiddeld kom je nooit aan 600.000 kg per robot.

 • hspons

  Wij hebben een robot,iets meer als 550.000 kg , het loopt prima.
  Meer kan hij best aan, maar bij storing of grote beurt kost dit melk en veel werk.De bezetting kan groter maar is dit winst??

 • harmelling

  Heb zes jaar een robot lever elk jaar bijna 20.000 kg meer, afgelopen jaar 680.000 kg door een vlak afkalf patroon en strenge selectie is het best mogelijk boven de 7 ton te melken dit is ruim 1915 ltr./dag 62 koeien aan de melk bij een dag produktie van 31 kg /koe dag zit je er al boven. Bij 175 melkingen haal je 2,8 melkingen per koe/dag
  Dus best te doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.