Rundveehouderij

Nieuws 1630 x bekeken 5 reacties

MKZ-zaak sleept voort

Kamperveen - Veehouders die in Kamperveen in 2001 hun veestapel geruimd zagen vanwege mogelijke besmetting met mond- en klauwzeer (MKZ), stappen naar het College van Beroep wanneer het ministerie van Economische Zaken de onrechtmatigheid van ruimingen in niet erkent. Dat zegt voorzitter Bennie Wijnne van de Stichting Geruimde Boerderijen Kamperveen.

Staatssecretaris Sharon Dijksma neemt voor half juli een besluit over de rechtmatigheid van het besluit van de toenmalige minister van landbouw, Laurens Jan Brinkhorst. De zaak is volgens Wijnne principieel. Wanneer bij het College van Beroep ook bot wordt gevangen, wil men indien mogelijk naar Brussel stappen. “Veehouders zijn als criminelen behandeld, terwijl steeds meer blijkt dat onzorgvuldig is gehandeld.”
In 2001 is het vee van 13 veehouders uit het Overijsselse Kamperveen geruimd nadat in het nabije Gelderse Oosterwolde mond- en klauwzeer was vastgesteld. Het bedrijf in Oosterwolde was verdacht geraakt doordat het geiten had afgenomen van het bedrijf in Oene waar een besmetting was vastgesteld. Hoewel op het bedrijf in Oosterwolde het virus niet werd gevonden, ging het ministerie wel tot een besmetverklaring over.
Bij een rund op het Gelderse bedrijf waren antistoffen gevonden tegen MKZ, evenals bij een deel van de uit Oene geleverde geiten. De antistoffen van dat rund konden niet anders verklaard worden dan dat het virus via de geiten bij het rund was gekomen. De besmetverklaring had niet alleen gevolgen voor het bedrijf in Oosterwolde zelf – ook de bedrijven in een straal van twee kilometer rondom het besmette bedrijf moesten worden geruimd.
Kamperveense boeren kwamen in navolging van hun collega’s in Kootwijkerbroek juridisch in actie en na onder meer een hoorzitting bleek dat te veel zaken onduidelijk zijn, en een deel van de documenten onvindbaar is. Daarom moet het ministerie opnieuw naar de zaak kijken. Wijnne heeft niet heel veel vertrouwen in een voor de stichting positieve uitkomst. “Gezien het missen van nogal wat documenten, is het lastig de juistheid van besluiten aan te tonen, maar is het ook lastig de onjuistheid vast te stellen.”

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Dus je zorgt gewoon dat er wat documenten missen en je komt er mee weg?

 • hietkamp

  NIet negatief hoor, maar als een ambtenaar hier over iets toe moet geven dat er fouten zijn gemaakt dan moet je best wel heel goed doen. Het net is net zoals bovengrondsuitrijden wil ook niemand toegeven. Ze houden vast aan hun papieren ook al zijn ze zoek.

  Maar goed voordat een ambtenaar iets toe moet geven dan moet zijn haar eigen cariere op de tocht staan anders krijg je ambtenaar niet over to sorry zeggen.

  Zo denk ik er over, de hele aanpak van mkz had wel anders gekund detijds.

  Maar goed voordat landbouw minister(staatssecetaris) iets moet toe gaan geven denk ik dat je bedrogen gaat uit komen al niet te min ik wens de stichting veel strijd lust toe en hoop dat ze gelijk krijgen. Ik vind nu al dat ambtenaren hebben verloren, want die zouden nooit stukken in zo'n zaak mogen verliezen. Moeten wij onze papieren eens niet op order hebben dan zwaaid er wat. Dus ik zou zeggen flinke schade vergoeding de overheid moet betalen ten zij ze anders kunnen aantonen

 • Pe

  Het word tijd voor kamer vragen!! De overheid die zogenaamd zijn papierwinkel niet op orde heeft, omdat ze geen inzicht in de stukken willen geven!

 • Romeijn

  Zolang geleden alweer. Was geen fijne tijd. Als ambtenaren al stommiteiten hebben uitgehaald dan nog zijn zij maar moeilijk verantwoordelijk te maken (Pikmeer arrest). Zouden de bedrijven waar de MKZ-besmettingen vandaan kwamen niet medeverantwoordelijk gesteld kunnen worden?

 • info48

  Romeijn er is in feite maar één man verantwoordelijk; Mijnheer Brinkhorst!
  Toen in Februari 2001 MKZ uitbrak in Engeland stelde onze 'daadkrachtige' minister per direct een vervoer- en verzamelverbod in voor MKZ gevoelige dier- soorten in Nederland.
  Behalve natuurlijk de import van kalveren, dat mocht gewoon doorgaan.....nee niet uit Engeland natuurlijk maar WEL uit Ierland en er moest afgeladen worden op de officiële rustplaats (Control point) in N Frankrijk, waar ook de Engelse schapen moesten 'rusten'.........och wist die arme ziel Brinkman veel hoe het allemaal werkte, hij was ziedend toen bleek dat er enkele transporten niet afgeladen hadden maar op de wagen gerust hadden.
  Deze kalveren zijn in het Noord Nederland beland en die waren gelukkig, door het niet afladen, niet besmet.
  Ook Dierenbescherming en het Ministerie die, ondanks de grote en goed gefundeerde bezwaren van o.a. Veepro t.a.v. besmetting risico, toch het afladen op de z.g.n. 'Rustplaatsen' er doordrukten in de Transportrichtlijn.
  Dat zijn de verantwoordelijke personen en instanties!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.