Rundveehouderij

Nieuws 1708 x bekeken 3 reacties

Internet-platform Fonterra wint weer nieuwe aanbieder

Auckland/Boston - Het Nieuw-Zeelandse Fonterra heeft een vijfde externe aanbieder gevonden om zuivelproducten aan te bieden op internetveiling Global Dairy Platform (GDT).

Het gaat om Euroserum, een onderdeel van de Franse coöperatie Sodiaal.

Euroserum gaat vanaf 5 november mageremelkpoeder aanbieden via het internetplatform van GDT. Mageremelkpoeder is niet het belangrijkste product van Euroserum. Naar eigen zeggen is het de grootste producent ter wereld van gedemineraliseerde weipoeder, een hoofdingrediënt van babyvoeding.

In april maakten Fonterra en Charles River Associates (CRA, het bureau achter het internetplatform) bekend dat de grootste Indiase zuivelproducent toe zou treden. Het ging toen om de Gujarat Co-operative Milk Marketing Federation, bekend van het merk Amul. Vorig jaar stapten Arla Foods en Dairy America in, en daarvoor weer het Australische Murray Goulburn. Deze bedrijven blijven voor een groot deel hun eigen verkopen organiseren, maar vinden het toch zinvol om met name de verkoop van melkpoeders en boter deels via het GDT-platform aan te bieden.

Het platform staat volgens Fonterra open voor nog meer aanbieders. Voordeel voor deze bedrijven is dat ze snel duidelijkheid kunnen krijgen over de opbrengst van hun producten die in Boston voor de klok komen. Het verlost ze daarmee in zekere zin ook van een bepaald commercieel risico, maar of er altijd de beste prijzen worden ontvangen is moeilijk te zeggen. Ook Fonterra zelf biedt niet al haar product aan via het GDT-platform. Opvallend is dat alle deelnemers tot nu toe coöperaties zijn.

Laatste reacties

  • koestal

    mooie manier voor de rest van de wereld om de prijs vast te stellen van bv. melkpoeder

  • mau

    geloof je 't zelf ? en waarom zouden die kiwis zo graag open kaart spelen voor wat betreft hun commerciele activiteiten ? De meerderheid van hun handel gebeurt buiten deze veiling om . Tis 1 grote nepperij om de concurentie en kopende tegenpartijen op 't verkeerde been te zetten .

  • denker123

    Inderdaad mau,de concurentie op het verkeerde been zetten dat kunnen de kiwis.Ze zijn veruit de grootste zuivelimporteur in de V.S.terwijl de V.S.een van de grootste zuivel EXPORTEURS is in de wereld.Daarom zakt nu de CME klas 3 melkprijs van Chicago omdat de V.S.met de grootste kaasvoorraad zitten sinds jaren vooral veroorzaakt door de groote import uit Nieuw Zeeland,dat eigenlijk naar China en omstreken moet exporteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.