Rundveehouderij

Nieuws 4333 x bekeken 22 reacties

'Hoogproductieve melkkoe ongeschikt voor agrarisch natuurbeheer'

Wageningen - Pas wanneer de hoogproductieve melkkoeien worden ingeruild voor vee dat het natuurhooi beter kan verteren, is agrarisch natuurbeheer op grotere arealen inpasbaar. Dat schrijft onderzoeksinstituut Alterra, onderdeel van Wageningen UR.

Volgens de Raad voor de Leefomgeving en infrastructuur is het agrarisch natuurbeheer pas effectief als het wordt ingezet in grote aaneengesloten gebieden waarin de milieurandvoorwaarden geschikt gemaakt worden of al geschikt zijn. Deze ideale situatie is volgens Alterra niet inpasbaar in de bedrijfsvoering van de gangbare grondgebonden landbouw op graslanden.

Voor natuurhooi is weinig markt en relatief veel agrariërs stoppen volgens Alterra met agrarisch natuurbeheer mede omdat ze het natuurhooi niet kwijt kunnen.

Laatste reacties

 • abtje

  Kunnen we Wageningen niet inruilen voor een kennisinstituut wat wel doet waar het oorsronkelijk voor bedoeld was. Namelijk de landbouwers helpen om op een verantwoorde manier goed en veilig voedsel te produceren.
  Al dat gelul wat er nu vandaan komt voldoet daar allang niet meer aan.

 • agratax2

  Natuurhooi / natuur weide is geschikt voor Paarden en zoogkoeien de eerste groep is erg afhangkelijk van de conjunctuur. Lat nu net nu de regenten meer natuur weide willen tegen zitten en zit de beheerder van natuurweiden met zijn uitgebloeide natuur gras in zijn maag. Ook voor duur zoogkoeie vlees is even minder ruimte door de tegenvallende economie. Ik kan niet andes concluderen dan dat de natuur aanbidders maar een pas op de plaats moeten maken en even geen landbouwgrond meer omzetten in zgn. natuur, het zou beter zijn om natuur weer terug te geven aan de melkveehouders zij hebben behoefte aan land voor uitbreiding in vee en mest afzet. Zo brengt de natuurweide weer geld op en komt de economie weer in beweging. Dit laatste wil toch iedere Nederlander.

 • boerbarg

  beheersgebieden moeten gewoon ook bemest worden gevolg betere verdeling van het schaarse plantenvoedsel

 • Bison

  Wisenten of bisons op die natuurgronden houden, die zijn niet zo kieskeurig als die grondig door de mens verpeste troetelkoetjes en gedijen goed op dat natuurgras en hooi.
  Die beesten natuurlijk wel fokken voor de vleesmarket en geen OVP gebied van maken.ha

 • abtje

  @Bison Dan ben je zeker ook de eerste die wisenten en bisons melkt? Want daar gaat het hier om, niet om dat extensieve vleeskweken.:-)

 • kleine boer

  Hoezo kun je niet melken op nauurhooi? Je wisselt het met jong gras en melkt prima. Oja wel mrij/flekvie natuurlijk. ( als je geld wild verdienen houd je mry/flevie als je veel wild melken holstein)

 • minasblunders1

  Een open deur, die conclusie van de Wageningen-stumpertjes. Als we wielrenners in de Tour de France de berg opsturen terwijl ze alleen komkommers mogen eten, dan gaat het ook niet goed.

 • Pe

  @ Bison, Dat moeten we dus maar niet gaan doen hé! Dat worden zeker de zelfde diep trieste tragische taferelen als in de Oostvaardersplassen !!
  LAAT DIEREN HOUDEN / VERZORGEN OVER AAN MENSEN DIE ER VERSTAND VAN HEBBEN !!! En dus niet aan ambtenaren vergaderclubjes of idealisten!

 • LUCTOR

  Het heeft even geduurd voor ze hier achter zijn of zouden ze zelf vee hebben gehouden op de natuurweide tussen het jacobs kruid ze zullen nu nog wel bezig zijn met het onderzoek hoe het toch mogelijk is dat er zoveel uitval is onder hun koeien na het voeren van natuurhooi?

 • agratax2

  abtje. Ik heb eind vorige eeuw enkele vrachten varsen uit Denemarken op de kost gehad. Deze dieren waren erg ingenomen met paardehooi en lieten het gehakselde gras wat onze koeien vreten liggen. Het gehakselde meigras met veel energie was te fijn voor deze dieren, zij waren groot gebracht op grof gras en vooral ' ontsloten' stro. Er zijn volgens mij wel moglijkheden om het natuurhooi (paarde hooi) te gebruiken als voer voor melkvee, mits men de dieren van kalf af went aan dit structuu voer en het>ontsluit< als was het stro.

 • agratax2

  Als ik een koe in de wei of op stal zie ' schijten' denk altijd hier is weer eens een te eiwit en energie rijk voer gebruikt met te weinig structuur. Dit kan nooit gezond zijn deze waterige ontlasting zonder enige structuur. Veel melkkoeien zijn helaas geen >lang< leven beschoren omdat ze meer energie gebruiken dan ze kunnen innemen. Hier zou een productie stapje terug niet slecht zijn voor de levensduur van het dier.

 • abtje

  @Agratax1 Uitersten zijn nooit goed, er is ook nog de gulden middenweg.
  Waarom moeten we kiezen uit die extremen? Mijn jongvee breng ik groot met structuurrrijk hooi, niet te grof en niet te fijn. Melkkoeien zijn zo structuur gewend, maar hebben de energie en eiwit nodig uit fijner voer.
  Als je je kost niet verdient met melken heb je een ander rantsoen nodig voor je dieren dan wel met melken.
  Een kantoorpikkie heeft ook andere eetgewoontes dan een straten maker, tenminste dat hoop ik voor het kantoorpikkie.:-)

 • milkabulle

  beheersgras van onbemest land is prima voer voor jongvee en droge koeien, beetje herfstgras erbij en je hebt een mooi rantsoen. veel goedkoper dan een dure droogstandsbrok.

 • NoordHollander

  de beweringen van deze scribent zijn kennelijk alleen op wetenschappelijke wijze verkregen en hebben niets met de praktijk van doen

 • agratax2

  NoordHollander wat wil je met deze opmerking zeggen?

 • Meijes

  Eten ezels ook natuur-hooi ? Dan kan het wel naar de 2e kamer.

 • jan1

  Als je het natuurhooi mooi gewonnen hebt, dan past het voor alle koeien. Maar als je wilt melken kun je natuurlijk niet alleen volstaan met natuurhooi. Mooi hooi gaat er bij de koeien altijd wel in.
  Zodra je met een robot aan het melken komt, dan merk je wel dat je structuur in je rantsoen nodig hebt. koeien die continu tegen pensverzuring aanlopen komen ook niet naar de robot. Bij een melkstal worden ze wel gehaald of gedreven.

 • BO(skabout)ER

  In alle rantsoenen is structuur nodig. Maar ook hoogwaardig voer. Het jammere van het natuurhooi is het enorme aandeel onkruid, ik betwijfel als je hier blij van word als je het grasland schoon hebt. (wat nog maar weinig boeren hebben;))

 • trijnie

  Bison, helemaal gelijk, ik was in de Schotse hooglanden, mooie koetjes en ze vraten zelfs orchideeën en jacobskruiskruid, stevig op de poten, zelfs op de rotsen. Goed ik weet ook wel dat het vleeskoeien zijn maar dat kunnen we hier in nederland wel inwisselen voor melkvee. Zuivel zat en nu de quotum eraf gaat komen de boterbergen weer inzicht.

 • Bison

  Bo(skabout)er.. onkruid bestaat niet,.de levende natuur weet wat ze doet en wil verscheidenheid van plant en dier.
  Het is de mens die de boel veziekt met de mono culturen.
  Melkkoeien zijn tegenwoordig niks meer dan een lifesupport system voor een uier,..ik heb meelij met ze.

 • leo,s vriend

  BO(skabout)ER, Onzin, in natuurHOOI zit vrijwel geen (on)kruidzaad(sorry Bison),ik voer al 15 jaar 2 kg natuurhooi aan m,n melkkoeien bij en ze doen het er geweldig op. m,n weilanden bevatten niet meer kruiden dan elders en ik bestrijd amper (niet nodig).En als belangrijkste: een koe is een herkauwer!!!!!

 • trijnie

  Gelukkig dat er nog boeren zijn die alleen maar biljartlakens willen hebben. Ook voor de koe. De mensen eten toch ook gevarieerd?

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.