Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

GD waarschuwt voor leverbot

Deventer – In het voorjaar van 2013 is op een aantal bedrijven sprake geweest van een voorjaarsinfectie met leverbot. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Infecties in deze tijd van het jaar komen niet vaak voor.

Naast nieuwe infecties hebben ernstige leverbotinfecties van vorig jaar, de toegenomen resistentie voor triclabendazol en het onoordeelkundig gebruik van andere leverbotmiddelen er voor gezorgd dat op dit moment veel bedrijven nog runderen en schapen rondlopen met een leverbot infectie. GD adviseert om nu niet te behandelen maar eerst onderzoek uit te voeren. Vanaf half augustus is, ongeacht het stadium van infectie, goed onderzoek mogelijk.

Hoewel een aantal lammeren aan een acute leverbotinfectie is gestorven lijkt de kans op sterfte door voorjaarsinfecties volgens de GD op dit moment niet heel erg groot. Omdat vanaf 10 tot 12 weken na een infectie dieren met de mest eieren kunnen uitscheiden kunnen dergelijke voorjaarsinfecties later in het jaar zorgen voor een toegenomen infectiebesmettingsdruk.

Opnieuw heeft de GD het afgelopen jaar op enkele tientallen bedrijven resistentie van de leverbot voor triclabendazol vastgesteld. Op bedrijven die leverbot hebben bestreden door closantel, clorsulon of oxyclozanide te gebruiken heeft deze behandeling niet altijd het gewenste resultaat gehad. Dit komt volgens de GD omdat deze middelen op een andere manier moeten worden ingezet dan triclabendazol. Dit zou veel veehouders niet bekend zijn.

Eén reactie

  • natuurboer

    Dit moeten de natuurbeheerders van de Oostvaarderplassen ook maar eens lezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.