Rundveehouderij

Nieuws

FrieslandCampina verwerft aandelen Synlait Milk

Amersfoort - FrieslandCampina heeft een belang van 7,5 procent verworven in Synlait Milk. Dit zuivelbedrijf is gevestigd op het zuidereiland van Nieuw-Zeeland, nabij Christchurch.

Doorgang van de transactie is afhankelijk van de beoogde beursgang van Synlait Milk Ltd. op de Nieuw-Zeelandse effectenbeurs, naar verwachting per 23 juli 2013. Met de beursgang wil het bedrijf kapitaal aantrekken om zijn groeiplannen te financieren.

Met het aangetrokken kapitaal wil Synlait Milk onder andere een nieuwe sproeidroger en een meng- en consumentenverpakkingsfabriek ter plaatse financieren. FrieslandCampina steunt met deze deelname de groeiambities van de onderneming.

Roelof Joosten, Chief Operating Officer FrieslandCampina Ingredients: “Synlait Milk is leverancier van hoogwaardige grondstoffen voor de zuivelindustrie. We hebben in de afgelopen jaren een hechte zakelijke relatie opgebouwd. Met deze investering ondersteunen wij onze grondstoffenaanvoer en de groei van Synlait Milk.”

Synlait Milk is in 2008 gestart met de verwerking van melk en heeft een verwerkingscapaciteit van ongeveer 550 miljoen liter rauwe melk, die wordt aangeleverd door zo’n 155 melkveebedrijven in de streek Canterbury en jaarlijks wordt verwerkt tot circa 95.000 ton producten. Het bedrijf dat zich uitsluitend richt op zakelijke afnemers strijd met name op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland met Fonterra om de beschikbare melk.

Synlait Milk maakte eerder dit jaar bekend 15 miljoen dollar te willen investeren in zijn zuivelfabriek in Dunsandel om de productie van gesproeidroogde lactoferrine mogelijk te maken. Daarmee zou de zuivelonderneming naar eigen zeggen, naast FrieslandCampina, de tweede partij worden die lactoferrine op deze manier op de markt brengt.

Grootaandeelhouder van Synlait is het in Shanghai gevestigde Bright Dairy and Food. Deze onderneming nam in 2010 voor ongeveer 46,5 miljoen euro 51 procent van de aandelen in Synlait.

Of registreer je om te kunnen reageren.