Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

FrieslandCampina Roemenië in zwaar weer

Cluj – FrieslandCampina heeft een slecht jaar in Roemenië achter de rug.

De zuivelonderneming is in Roemenië grootaandeelhouder in drie ondernemingen te weten: Napolact, FrieslandCampina SA en Industrializarea Laptelui Mures. Twee van de drie genoemde activiteiten draaiden volgens het Roemeense Economica in 2012 verlies. De website baseert zich op cijfers van de Roemeense handelskamer.

Het onderdeel FrieslandCampina SA realiseerde in 2012 een omzet van 91,5 miljoen euro ( 407,1 miljoen lei), 6,3 procent meer dan in 2011. De onderneming draaide echter een verlies van 4,3 miljoen euro.

De vestiging in Mures draaide over 2012 een omzet van 30,3 miljoen euro, 8,61 procent meer dan in 2011. Onder de streep bleef een verlies over van net geen half miljoen euro.

Het enige winstgevende onderdeel van FrieslandCampina in Roemenie is Napolact. De omzet over 2012 kwam uit op 50,5 miljoen euro, de netto-winst op 2 miljoen euro.

FrieslandCampina laat in reactie weten er alle aan te doen de prestaties in Roemenië te verbeteren.  Opvallend is volgens de onderneming dat de huismerken in Roemenië sterker zijn gegroeid dan elders. Naar aanleiding van de slechte resultaten is besloten is het productassortiment in Roemenië terug te brengen en te concentreren rond de merken Napolact en Oké. Dit heeft de situatie volgens de zuivelonderneming enigszins verbeterd.

Onlangs maakte FrieslandCampina bekend te stoppen met de productie van traditionele kaas in het Roemeense Taga. De fabriek in Taga is een onderdeel van het in Cluj gevestigde Napolact. Ondanks investeringen in reclamecampagnes bleef de vraag naar de traditionele kaas afkomstig van het fabriekje dalen. Na aankondiging van het stoppen van de productie in Taga gingen er ook geruchten over sluiting van de fabriek in Cluj. Deze geruchten zijn echter door de zuivelonderneming tegengesproken.

Laatste reacties

 • jan1966

  Ontwikkelingshulp mag wat kosten

 • koestal

  je loopt ook veel risico in de OostEuropese landen,de mentaliteit is er ook anders

 • ruurlo

  groot worden is geen probleem,groot blijven wel!!!!!

 • Khalid en zijn maten

  Slechte infra structuur daar en veel kleine boertjes die ver uit elkaar wonen, en dan niet te vergeten de corruptie en de maffia.

 • gjh

  maak niet uit mozes betaald !!!!!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.