Rundveehouderij

Nieuws 2579 x bekeken 8 reacties

Flynth: saldo met 4.600 euro gestegen

Arnhem - Het saldo van de melkveehouderijen over het eerste halfjaar van 2013 ligt 4.600 euro hoger dan in het eerste halfjaar van 2012. Dat blijkt uit de resultaten van de eerste driehonderd bedrijven die hun perioderesultaten bij Flynth laten samenstellen.

De bedrijven produceerden 12.400 kilo melk meer, een stijging van 3 procent. Het bedrag dat ondernemers uiteindelijk beschikbaar hadden voor privé, aflossingen en reserveringen steeg op halfjaarbasis met 4.700 euro per bedrijf naar 56.900 euro. Daarmee is het bijna gelijk aan het resultaat van het eerste halfjaar van 2011, dat het hoogste resultaat ooit was.

De ontvangsten voor melk zijn door de hogere melkprijs en een hoger vetgehalte 2,44 cent per kilo melk hoger uitgekomen. Dit is een stijging van 6,3 procent. Er is in het eerste halfjaar 0,48 cent per kilo melk minder ontvangen uit het verkopen van vee. Er zijn minder melkkoeien verkocht. De prijzen voor slachtvee waren hoger, de prijzen voor kalveren zijn gedaald. De totale ontvangsten stegen per kilo melk met 1,97 cent. Doordat de melkproductie met 12.400 kilo steeg, zijn de ontvangsten op bedrijfsniveau 13.600 euro hoger.

De totale uitgaven zijn met 1,50 cent per kilo melk gestegen. De belangrijkste factor hierbij zijn de met 23,2 procent gestegen uitgaven aan voer (+ 1,98 cent). De uitgaven aan voer zijn vooral gestegen door de hogere prijzen van mengvoer. Naast voer stegen aan de uitgaven kant de algemene kosten (0,2 cent). De gewaskosten en de mestafzetkosten daalden, bij de veekosten stegen de kosten voor fokkerij en melkcontrole met ruim 8 procent, de kosten van strooisel daalden met 17 procent doordat steeds meer bedrijven volgens Flynth gescheiden (droge) mest als boxvulling gebruiken.

Laatste reacties

 • koestal

  waren we ook wel aan toe,ook de dieselolieprijs is flink gestegen

 • Bart L

  Die diesel is toch allang betaald als er 4700 euro meer over blijft voor prive en aflossingen.

 • poldes

  vetmelkerij.

 • afm

  dan kunne de toeslag rechete wel naar ander takken

 • gvleemingh1

  Quotumkosten komen nog , afschrijvingen/aflossingen en rente van mestscheiders ??

 • sjang

  @ gvleemingh1 4700 over voor prive en aflossingen. Dwz. uw genoemde kosten zijn reeds verrekend.

 • kenmvdwind

  Een goed resultaat gunnen we elkaar toch wel...
  Ik heb te doen met de boeren die er keihard voor werken en onder de streep te weinig overhouden door slechte prijzen. Waar blijft het geld? En: zijn deze bedrijven wel representatief voor de hele melkveehouderij?

 • koestal

  bij Flynth is het saldo niet gestegen,enorme terugval van winst

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.