Rundveehouderij

Nieuws 1037 x bekeken 1 reactie

Flinke melkprijsverhoging Fonterra

Auckland – Fonterra heeft haar verwachte voorschotmelkprijs met maar liefst 50 dollarcent naar boven bijgesteld naar 7,50 NZD per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit).

Omgerekend naar Nederlandse omstandigheden met de huidige koers gaat het om €0,34 per kilo melk bij 4,4 vet en 3,2 eiwit. Inclusief dividend van 32 dollarcent per aandeel zou de contante melkprijs uit kunnen komen op 7,82 NZD per kilo milksolids (€0,36).

Voorzitter John Wilson wijt de stijging aan de hoge prijzen van zuivel op de wereldmarkt. Eerder ging de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming nog uit van stabiele prijzen tot het vierde kwartaal van 2013. Een krappere aanvoer van melk in de EU en China maakt dat Fonterra haar verwachtingen naar boven bijstelt. Ook de gunstige koers van de Nieuw-Zeelandse dollar speelt de Kiwi’s in de kaart.

Melkveehouders in Nieuw-Zeeland reageren enthousiast op de aangekondigde melkprijsverhoging. Voor externe beleggers geeft het nieuws volgens economen minder reden tot juichen. Zij zijn afhankelijk van de winst die Fonterra maakt op haar producten. Een hogere melkprijs betekent een lagere marge.

Topman Theo Spierings geeft aan dat de internationale zuivelhandel momenteel wordt geleid door een sterke vraag naar volle- en mageremelkpoeder. Dit kan in de eerste helft van het nieuwe boekjaar leiden tot minder winst.

Eerder deed Fonterra al een winstwaarschuwing uitgaan voor het afgelopen boekjaar. Door droogte in de tweede helft van het seizoen in Nieuw-Zeeland en door reorganisaties in Australië wordt een brutowinst verwacht van 1 miljard NZD (€ 608,7 miljoen), 47,5 miljoen minder dan eerder verwacht. Fonterra komt 25 september met haar cijfers over boekjaar 2012/2013.

Eén reactie

  • abtje

    Hij kan nu wel weer een winstwaarschuwing doen uitgaan.
    Zo kan je zien hoe betrekkelijk het allemaal is en zeer zeker onvoorspelbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.