Rundveehouderij

Nieuws 1798 x bekeken 5 reacties

Federated Farmers blij met komst FrieslandCampina

Auckland - De komst van FrieslandCampina naar Nieuw-Zeeland, als aandeelhouder in private verwerker Synlait, is goed nieuws voor de melkveehouderij in Nieuw-Zeeland. Dit zegt zuivelvoorman Willy Leferink van boerenorganisatie Federated Farmers.

Leferink verwacht dat FrieslandCampina op termijn een groter belang zal nemen dan de 7,5 procent van de aandelen die het nu heeft verworven in Synlait. Maar zelfs al blijft het aandeel voorlopig 7,5 procent, dan nog maakt dit dat dominante partij Fonterra haar gedrag op de eigen Nieuw-Zeelandse markt moet aanpassen, meent hij.

Federated Farmers vindt dat de gemiddelde Nieuw-Zeelandse melkveehouder te veel een gevangene is van het bestaande systeem. Om te kunnen melken moeten Nieuw-Zeelandse boeren in bijna alle gevallen leveringsaandelen kopen van Fonterra. Federated Farmers is daar niet blij mee, omdat de aandelen slecht verhandelbaar en ondergewaardeerd zouden zijn. De organisatie zou er graag van af willen. In de huidige situatie is er niemand die dit kan veranderen. Het systeem zit vast.

Leferink hoopt en denkt dat dit systeem met de komst van FrieslandCampina naar Nieuw-Zeeland en met mogelijk verdere investeringen op til, gaat veranderen. De komst van FrieslandCampina zal Fonterra wakker schudden en de concurrentie verstevigen, meent hij.

De twee belangrijkste aandeelhouders in Synlait zijn een Chinees (Bright Dairy) en een Japans bedrijf (Mitsui & Co), maar de deelname van zuivelreus FrieslandCampina heeft volgens Leferink veel meer impact op de Nieuw-Zeelandse melkveehouderij dan die van de eerste twee.

Laatste reacties

 • abtje

  Dus een cooperatie koopt met haar boerengeld een particulier gedeeltelijk op om te concurreren met leden/leverbewijzen.

 • abtje

  Excuus, concurreren tegen leden/leverbewijzen.

 • jocox

  Het enige juiste antwoord van RFC op het zich vestigen van Fonterra in Nederland oftewel de thuisbasis van RFC is het voet aan wal zetten van RFC in Nieuw Zeeland. RFC betrekt immers al decennia lang zuivelgrondstoffen van Fonterra voor haar Aziatische markten. Zelf de bron opzoeken en onafhankelijk opereren van Fonterra is voor zowel RFC als de Nieuw Zeelandse boeren een goede zaak en voor Fonterra allerminst een bedreiging. Voor zowel RFC als Fonterra is een monopolie uitgesloten maar samenwerking niet !

 • Piet, Midden-Europa

  Ach ja, het hoe wat en waarom komen wij wel een keer achter. In het verleden hebben Campina en Friesland-Foods nogal eens idealistische investeringen gedaan. Deels omdat zij wat te besteden hadden (omdat zij niet de hoofdprijs aan hun leden doorbetaalde) deels door hun strategische denkwijze, die niet altijd realistisch was. Nogmaals de tijd zal het ons leren !!!...

 • wmeulemanjr1

  De 'grote aanvoerders' in 'zuivelland' maken alles steeds 'spannender'

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.