Rundveehouderij

Nieuws 2005 x bekeken 4 reacties

Europa tweede melkpool voor Fonterra

Heerenveen - Fonterra heeft besloten tot samenwerking met de A-ware Food Group omdat het bedrijf vóór 2015 vaste voet aan de grond wil hebben in Europa, en wel in het belangrijkste melkproductiegebied van dit werelddeel.

Dit zegt topman Theo Spierings in een interview dat hij samen met A-ware topman Jan Anker heeft gegeven aan Boerderij Vandaag. Fonterra denkt vanuit 'melkpools' - overschotgebieden van melk - van waaruit tekortgebieden kunnen worden beleverd. Nieuw-Zeeland is melkpool nummer 1, maar de productie daar loopt tegen grenzen aan. Daarom wil de onderneming ook in Europa aanwezig zijn, voor Fonterra melkpool nummer 2.

De fabriek in Heerenveen wordt de belangrijkste Europese vestiging. Die is op termijn te verdubbelen. Daarnaast zijn er joint ventures voor wei en wei-ingrediënten met het Britse First Milk en het Litouwse Rokiskio.

De fabriek in Heerenveen wordt samen met A-ware gebouwd. De samenwerking omvat echter meer dan dit project. Als Fonterra verdere investeringen doet in Europa, wordt altijd eerst met A-ware gepraat. Bovendien heeft A-ware de toezegging dat het kaas zal leveren voor het zuidelijk halfrond.

Laatste reacties

 • koestal

  Goed voor de Nederlandse melkveehouders,houden elkaar scherp

 • wmeulemanjr1

  Is dit ook goed nieuws voor frieslandcampina of gaan veel melkveehouders overlopen naar fonterra als deze goed gaat betalen onder gunstige voorwaarden?

 • klaas.van.der.horst1

  Als melkveehouders willen overlopen, moeten ze bij A-ware of NoorderlandMelk aankloppen. Of het slecht nieuws is voor FriCa, ligt er aan hoe de melkprijs wordt.

 • denker123

  Of is het de bedoeling van Fonterra om de Europese melkmarkt te ontregelen zoals ze nu doen met de melkmarkt in de V.S..De CWT het cooperatieve exportbemiddelingsorgaan exporteert veel melkprodukten maar achter hun rug wordt 2/3 van wat geexporteert weer geimporteert in de V.S..Een groot deel daarvan komt van Fonterra uit Nieuw Zeeland!!!!!.Nestle en andere particuliere melkverwerkers zijn blijbaar de veroorzakers om zo de boerenmelkprijs in de V.S. te drukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.