Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Driekwart geitenbedrijven moet nog enten tegen Q-koorts

Den Haag – Volgens de registratie van de vaccinatie was op 1 juli 24 procent van de geitenbedrijven gevaccineerd tegen Q-koorts. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer.

In 2012 had op dit tijdstip 20 procent van de bedrijven de vaccinatie afgerond.

Mogelijk is een deel van de achterstand te verklaren doordat geitenhouders de vaccinatie nog niet geregistreed hebben in het I&R-systeem. Daarnaast houden veel geitenhouders vast aan een vaccinatie-interval van één jaar. Door zo laat mogelijk te vaccineren kunnen meer jonge dieren mee gevaccineerd worden.

De NVWA heeft alle geitenhouders die de dieren op 1 juli nog niet gevaccineerd hebben een herinneringsbrief gestuurd. Ook de Nederlandse GeitenZuivel Organistie en LTO hebben de geitenhouders opgeroepen hun dieren tijdig te vaccineren.

Dijksma vindt het essentieel dat veehouders door tijdige en correcte naleving van de vaccinatieplicht uitstralen dat ze zich medeverantwoordelijk voelen voor de gezondheid van omwonenden. “Voor de volksgezondheid is het van het grootste belang dat dieren gevaccineerd zijn voor ze gedekt worden.”

De NVWA legt veehouders die op 1 augustus niet voldoen aan de vaccinatieplicht een last onder bestuursdwang op, die is gericht op het alsnog vaccineren van de dieren. Wanneer veehouders de dieren dan nog niet laten enten, zal de NVWA de dieren vaccineren op kosten van de veehouder. De veehouders die hun dieren niet voor 1 augustus hebben gevaccineerd krijgen bovendien een proces-verbaal.

Niet tijdig en volledig vaccineren heeft tot gevolg dat veehouders geen dieren mogen laten dekken en aanvoeren op hun bedrijf. Bij de aanvoer van niet-gevaccineerde dieren en inseminatie of dekking van niet-gevaccineerde dieren zal de NVWA per 1 augustus ook een proces-verbaal opmaken.

Voorzitter Jeanette van de Ven van LTO Geitenhouderij roept alle geitenhouders op tijdig te vaccineren. De vaccinatiegraad per 1 juli zegt volgens haar nog niet zoveel. "Ik weet dat de meeste geitenhouders in juli vaccineren." Vaccin is voldoende voorhanden, zegt Van de Ven. Wel merken geitenhouders dat bij geiten die al meermaals geënt zijn de bijwerkingen toe nemen. Van de Ven adviseert geitenhouders en dierenartsen de bijwerkingen zo goed mogelijk te registreren en volgens de regels van het melden van bijwerkingen van diergeneesmiddelen te melden. "Alleen als de bijwerkingen officieel gemeld worden, zal producent Ceva actie ondernemen", zegt Van de Ven.

In 2012 voldeed 82 procent van de bedrijven aan de verplichte vaccinatie voor 1 augustus. Uiteindelijk zijn wel alle bedrijven gevaccineerd.

Laatste reacties

 • Fleur de lille

  Onbegrijpelijke arrogantie van deze niet vaccinerende geitenhouders tov. de andere goedwillende veehouders.
  Herhaling van imagoschade en volksgezondheidsrisico's.

  2008 stonden ze vanwege hun imago te springen om toestemming een vaccin toe te passen.
  Nu stellen ze het om kosten te besparen zo lang mogelijk uit.

  Een tweede vaccinatieronde voor het jongvee dat 3 maanden bereik voor 1-8 kost alleen een bezoek van de veearts extra.

  Deze houding toont het gebrek aan compassie met de q-koorts slachtoffers.

  Schandalig.

 • toin

  het stukje klopt het eik tijdstip is fout omdat je lammeren pas naar 3 maanden mag enten en omdat de geiten in een enorme melk dip terecht kunnen kommen van soms wel een 15% word dit uit gesteld ook is de afgelopen jaren is al gebleken dat na genoeg alle bedrijven op tijd vaccineert. en dat het vaak voorkomt dat de geiten wel ge ent zijn maar dat de overheid zijn zaakjes niet op orden heeft en dat het daarom lijkt dat er zo weinig entingen zijn gedaan.

  en LET OP ALS EEN BEDRIJF AL ZIJN GEITEN HEEFT GEENT MAAR 1 OF MEERDERE LAMMEREN HEEFT VAN BOVEN DE 3 MAANDEN TELT DIT BEDRIJF ALS NIET GEVACINEERT

 • Fleur de lille

  @toin

  Daarom zou ik er voor zijn dat de NVWA gewoon bekend maakt wat de vaccinatiestatus op het bedrijf is dat ze verbaliseert.

  Als je dit als sector wilt werkt een schandpaal heel effectief.

  Wanneer dan ook nog de inkopers weigeren melk van boerderijen met een ongevaccineert status af te nemen gaat het helemaal hard.

  Ik zei al: stop de imagoschade

Of registreer je om te kunnen reageren.