Rundveehouderij

Nieuws 5295 x bekeken 33 reacties

Dijksma zet keizersnede dikbilrassen op agenda

Den Haag - De discussie over keizersneden bij dikbilrassen wordt scherper. Staatssecretaris Dijksma stuurt na het zomerreces een beleidsbrief over ingrepen aan dieren naar de Kamer en daarin komt volgens het ministerie ook het onderwerp keizersneden aan bod.

Ter voorbereiding van deze beleidsbrief zijn de afgelopen weken gesprekken gevoerd met belangen- en sectorvertegenwoordigers.

Volgens Nico Verduin, als portefeuillehouder dierenwelzijn van LTO erbij betrokken, is alles bespreekbaar. “We moeten reëel zijn: de maatschappij en de politiek accepteren niet meer dat kalveren standaard via een keizersnede geboren worden.” Wel vindt Verduin het belangrijk dat de sector de tijd krijgt om zelf verantwoordelijkheid te nemen en oplossingen aan te dragen. Hij benadrukt de aanpak in ketenverband, dus ook fokkerij en vleesafzet hebben een belangrijke rol.

Bij dierenorganisaties Wakker Dier en de Dierenbescherming is de standaard keizersnede al langer een doorn in het oog. Het terugdringen van het aantal keizersneden is voor deze organisaties te mager. Bert van den Berg, beleidsmedewerker veehouderij bij de Dierenbescherming: “Ons standpunt is: gebruik andere lijnen of rassen zodat er geen keizersnede meer nodig is. Van 80 procent naar 50 procent keizersnede is nog steeds onaanvaardbaar.” Dat dit voor de vleesveehouders grote consequenties heeft, is voor Van den Berg geen argument. “De consument kijkt daar heel anders tegenaan.”

De sector is enkele jaren geleden begonnen met het project Natuurlijk Luxe. De binnenbekkenmaat blijkt een goede voorspeller voor de mogelijkheid van koeien om natuurlijk te afkalven. Volgens projectleider Jan ten Napel is er via fokkerij op binnenbekkenmaat veel mogelijk maar duurt het wel 4 tot 5 generaties voordat dikbildieren net zo kunnen afkalven als andere vleesveerassen. Beide stamboeken zijn met het meten van binnenbekkenmaten aan de slag gegaan. Het is vrijwillig waardoor lang niet alle vleesveehouders meedoen.

Jan van de Wiel, interim voorzitter van het Belgisch Witblauwe stamboek, neemt de recente ontwikkeling zeer serieus. “Het Belgisch Witblauwe stamboek zal het nu breed oppakken. Dit geeft wel een lading aan de discussie.” Van de Wiel is van mening dat er in het verleden niet spectaculair veel aan is gedaan. “Nu moet het onze volle aandacht krijgen, de boodschap is duidelijk”. Het Verbeterd Roodbont-stamboek wil eerst de brief afwachten voor ze commentaar geeft.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • huubjansen

  Dubbeldoel rassen hebben de toekomst, op een natuurlijke manier, met minder antibiotica en effecienter tov vlees en melk.

 • somporn

  Vrouwen die lid zijn van wakker dier of de zogenaamde dierenbescherming
  mogen dan ook geen keizersnee,laat het kind dan ook maar dood gaan.
  Mensen mensen,gebruik uw gezond verstand eens!!!!

 • abtje

  In de praktijk zijn dikbillen gelukkig zeldzamer aan het worden. De kalveren zijn te duur en te gevoelig voor luchtweginfecties. Voor hetzelfde geld koop je twee of drie'normalere'kalveren. Maar laat de 'dierenbeschermers'ook even kijken naar de Franse Bulldogjes. In dat ras is geen normale dekking meer mogelijk en alleen ki en geen gewone geboorte maar keizersnedes. Maarja, dat is eng, niet tegen een boer aantrappen maar tegen burgers...
  Wil wel nog even kwijt dat die dikbillen van mij vandaag nog weg mogen, fokken op een erflijke afwijking...

 • h.j

  somporn misschien even nadenken voor je iets typt geen verbod aleen als het nodig is maar neem bv het ras limousin vrij wel geen keizersnede en beter vlees
  koekkoekvleesverkoop.wordpress.com

 • abtje

  @Huubjansen Ga jij weer terug naar de jaren 60? Toen hadden we de Poolse proef, dubbeldoel werkte toen ook al niet. Het was of een vleesras of een melkras. Keuzes maken noemden ze het toen.

 • DhrAK

  Allemachtig somporn, wat een akelige en bekrompen reactie. Benieuwd ook wat je onder gezond verstand verstaat.

  Verder sluit ik me aan bij abtje. Fokken op een erfelijke afwijking is wat mij betreft totaal afkeurenswaardig. Of dat nu met honden, konijnen of runderen gebeurt.

  Als je het artikel goed leest zie je dat de beleidsbrief die de aanleiding voor dit bericht is gaat over ingrepen aan dieren. Laten we dus aannemen dat dit niet alleen over vee gaat, maar ook over huisdieren, proefdieren enz.

 • DhrAK

  Aansluitend daarop:

  Wat me opvalt is dat veel mensen die op artikelen in Boerderij reageren zich direct gepest of aangevallen voelen wanneer het gaat over nieuwe regelgeving rondom dierenwelzijn. Ik begrijp dat aan de Nederlands boer al decennia lang flink getrokken wordt, op allerlei manieren en van allerlei kanten. Ik begrijp dat dat moeilijk is, al helemaal nu steeds harder gewerkt moet worden voor steeds minder inkomen. Wat ik echter mis, is wat zelfreflectie en zelfkritiek. De schuld ligt toch wel erg vaak bij een ander: de overheid, de burger.

  Ik vind het bizar dat er zo weinig vragen worden gesteld wanneer een soort wordt doorgefokt wordt op een genmutatie. Al helemaal als dit een soort oplevert die zo tegennatuurlijk is dat deze niet meer zonder tegennatuurlijke ingrepen kan functioneren. (En ja, dat geldt wat mij betreft voor ieder dier.)

  Zonder dit uit te willen laten lopen op een moeilijke existentialistische discussie over wat de mens wel en niet mag doen met al wat bestaat op deze planeet, zou ik wel graag eens willen weten waar voor een Nederlandse rundveehouder de grenzen liggen voor wat betreft het manipuleren en sturen van runderen. En dan heb ik het over fokkerij, maar ook medicijngebruik.

 • abtje

  @DhrAk Wat een rare vraag, zal wel aan mijn perceptie leggen, maar wat bedoel je met manipuleren en sturen van runderen?
  Je wilt als boer, hobbyist of wat dan ook een gezond dier met de juiste eigenschappen. Dit doe je door te fokken uit goede ouderdieren. Dus niks sleutelen met genen of wat dan ook. En medicijnen zijn alleen voor zieke dieren, niet om iets bij te sturen zoals de Amerikanen met melkgifte hormonen toedienen.
  De enige toegestane mutaties zijn de natuurlijke toevalstreffers, zoals je nu ziet bij gele boa's en witte tijgers. het gevaar daarbij is dat de natuurlijke kleur variant uit het oog verloren word. Dus dat is daarom discutabel.
  Maar om op de koeien terug te komen, de meeste winst zit in het verzorgen en houden van de dieren. Wil je meer melk, dan moet je nog beter voeren en de omstandigheden van het dier optimaliseren. Goede gezonde dieren hebben dan geen kunstgrepen of medicijnen nodig. Gaat er iets mis , dan kan je een ziek dier tijdelijk bijsturen met medicijnem, maar is het die en de produkten daarvan voorlopig uitgesloten van humaan gebruik. En zo simpel is het.

 • DhrAK

  Abtje, stel ik een rare vraag? Misschien stel ik de vraag dan niet goed. Waar ik vooral benieuwd naar ben is, waar de grenzen liggen met het doorfokken van runderen op bepaalde eigenschappen.

  Een voorbeeld: hoornloosheid. Wat is het voordeel van een hoornloze koe? En waarom is daar behoefte aan? En rechtvaardigt de behoefte deze gemanipuleerde evolutie?

  Een ander voorbeeld: niet iedere koe is gemaakt voor een leven op harde stalvloeren. Dus wordt gefokt op benenwerk. De koe wordt aangepast aan de omstandigheden, niet de omstandigheden aan de koe. Maar waar ligt dan de grens? En is een veehouder daar voldoende kritisch op? Dat is toch mijn vraag.

  Datzelfde geldt voor medicijngebruik. Medicijnen worden toegediend wanneer een koe ziek is, stel je. Volstrekt logisch. Maar als het veranderen van de omstandigheden waarin een koe leeft kan voorkomen dat die koe ziek wordt, wat is dan de juiste beslissing?

 • W Geverink

  Daar kon je op wachten. Op zich is er niks mee verloren. Ben het eens met Sabine. Waarom zou je probleemvee fokken voor exterieur terwijl er talloze rassen zijn die heel efficient zijn, probleemloos afkalven en een veel betere vleeskwaliteit hebben.

 • trijnie

  Sabine, limousinvlees, heerlijk. Je kunt ook vleespakketten van deze koeien kopen bij het Drents Landschap.
  Overigens ook Schotse Hooglander maar dit is wat groffer vlees en de smaak is of je wild eet.

 • abtje

  Ah, dat is voor mij makkelijker.Dank je. Eerst even een voorbehoud maken. Het zijn mijn antwoorden en niet wetenschappelijk onderbouwd of wat dan ook.:-)
  Eerste item. In de oertijd konden runderen zich met hun hoorns verdedigen tegen predatoren zoals wolven en beren. Onze melkkoe heeft dat niet meer nodig. Nu kunnen ze elkaar er lelijk mee verwonden, dus is dat ongewenst. Nu worden ze al als kalfje onthoornd. Nu wil het toeval dat er van nature al hoornloze rassen zijn en is dit dus makkelijk zonder enge ingrepen terug te fokken in onze melkkoe. Dat vind ik een heel mooi voorbeeld van hoe de natuur ons helpt.

 • abtje

  Tweede item Dat is net hoe de desbetreffende veehouder er mee omgaat.
  Zelf heb ik in het verleden Zweeds roodbont vee ingekruisd om hun enorm harde klauwen. En de klauwen waren inderdaad snoeihard. Enigste nadeel was dat als ze wat mankeerden aan hun klauwen het niet meer te verhelpen was en dus einde koe. Dus dit bij eenmalig inkruizen gelaten en weer verder met de Holsteiners. Ook daar kan je iedere keer een klein stapje vooruit maken. Je moet niet verwachten dat een koe die altijd kreupel is geweest opeens kalveren gaat geven met de allerbeste benen. Dat kost je generaties. En daar is niuets mis mee. Je fokt een dier niet op een punt maar op talloze. En dan ka er altijd weer een ander foutje optreden. Heb je een dier met perfecte benen, maar probeert ze je iedere dag te vermoorden, dan ga je daar niet mee verder. Karakter is erg erflijk.
  Bovendien passen heel veel bvoeren hun stal wel aan aan de dieren met zachtere boxbedekking of zand erin of roosters met rubber enz.

 • abtje

  En je derde item is het makkelijkste. Preventie is beter dan een ziek dier behandelen. Wij doen bijvorbeeld mee met het Deense systeem. Klinkt eng, maar is niets anders dan een systeem dat de dierenarts iedere week op een vaste dag en vast tijdstipt komt en ik er voor zorg dat hij een groep koeien treft die uitgeselecteerd zijn om preventief nagekeken te worden.
  Dit kost uiteraard geld, maar is mij het waard.
  Je mag dan denken aan een pas afgekalde koe, is de nageboorte er goed af. Is het dier gezond, dus geen melkziekte of slepende melkziekte, staat ze goed op haar benen, geen kale hakken, wat is de conditiescore, is de mest goed enz. Is er wat mis of dreigt het mis te gaan dan kan je meteen ingrijpen en hoef je niet te wachten tot het dier ergens een keer neergestort is. Nu kan je bijvoorbeeld met energie pillen voorkomen dat het dier een week later een infuus moet hebben om weer op krachten te komen.
  Of een koe tegen droogstand aan of die minder tochtsignalen laat zien of wat dan ook, je zit er bovenop.
  Zijn bij meerdere dieren dingen afwijkend dan meteen bijsturen, bijvoorbeeld rantsoen aanpassen of een dier uit de groep halen en in het stro parkeren.
  Als je zo je medicijn verbruik kunt voorkomen is het toch een win-win situatie?
  Dieren gezond en lekker in hun vel produceren lekkerder en zo kan je die extra kosten terug verdienen. Of besparen op medicijn gebruik, wat jij wil.

 • Bison

  Wel een beetje slap gelul allemaal.
  Als de dikbill niet zo veel waard was fokte niemand ermeer mee.
  Hier in N America zijn ze geen zak waard.
  Op erfelijke eigenschappen doorfokken word met alle boerderij dieren gedaan, van oudsher legt een kip ook geen 360 eieren per jaar en geeft een koe geen 10.000 ltr melk en een zeug geen 30 biggen.
  Als slechte eigenschappen doorfokken afkeurenswaardig is moeten ze eerst maar bij de mens kijken want die hebben er zat en dat fokt gewoon door, luiheid en crimineel bezig zijn is ook een slechte eigenschap,(...om over erfelijke ziektes maar niet te praten)
  Kijzersneden bij de mens ook maar verbieden dan.

  Abtje,volgens mij heb jij ook niet veel kijk op hoe het er in het wild toegaat. Horens op een dier zijn niet voor verdediging tegen predators en nooit geweest(waar ze wel voor zijn weet ik ook niet) ook al kunnen ze er wel verwondingen mee aan brengen en af en to dodelijke.Een predator grijpt ze meestal van achter of opzij.
  Bij herten hebben alleen de bokken horens, paarden hebben er geen en dat zijn ook prooidieren.

 • abtje

  @Bison Haha, paarden rennen weg en oerrunderen gingen groepsgewijs met de kop naar het gevaar staan om het op te vangen. Dit bespaarde de kalveren, bij wegrennen moesten die het het eerste opgeven.
  Maar toegegeven, ik ben er niet bijgeweest;-) Dus ook maar van horen (!) zeggen...

 • lepercheron 46

  Als dit verboden word, moet er ook een fokverbod komen voor honden die uitsluitend via een keizersnee ter wereld komen,( boxers, chiwawa,enz.

 • alco1

  Is Beatrix ook niet bevallen met drie keer een keizersnede? Om zo veel risico's te vermijden.

 • Bison

  Ik vraag me af waarom een foto van Sharon in dit artikel,...is zij soms ook een dikbil??,..ze heeft er wel het koppie voor!,. ha.

  Abtje jij kijkt zeker nooit naar natuur films en documentaires?

 • trijnie

  Bison toch, gedraag je...

 • Bison

  Dacht dat ik nogal mak reageerde,

  Ik kan ook kunnen zeggen liever een echte dikbil te zien en een foto ernaast van Sharons billen om te vergelijken,..(grin.

 • mariska-anne

  ja lach er maar om , ze proberen wel de dikbil houders de strot dicht te knijpen en de kosten zijn al zo hoog hoe kijken jullie daar tegen aan dan!

 • el

  @abtje er zijn wel degelijk veehouders in NL die dubbeldoel koeien melken zelfs met een melkrobot.

 • aarthamstra1

  Halal , besnijdenis, Nertsen , plofkip, Dikbil. Als het niet op natuurlijke wijze geboren kan worden ,Kan het een goede keuze zijn het te verbieden .Van mee loper LTO verwacht je steun, visie in deze zaken .Dat ze nu al aangeven het er mee eens zijn dat het op termijn verboden mag worden? Het is iets waar al lang over gediscussieerd word. Wat wil de (natuur)mens. De evolutie stoppen ??? De natuur naar de wens van de mens inrichten???.
  Het ethische dilemma kan niet alleen over de koe gaan. Kan niet alleen voor HOLLAND gelden, Wat me altijd verbaasd is dat die natuurbeschermers roofdieren het meest liefhebben .Je hoort ze niet over de de wolf hoe die zijn voedsel bejaagd. We hebben het maar te accepteren vinden onze dierenvrienden. Dan weet je dat het ze niet te doen is om het welzijn van het dier .Maar om de afkeer van de Westerse maatschappij . Hala slachten,besnijdenis van meisjes ,uit huwelijken van 13 jarige .onderdrukken van vrouwen hoor je ze niet.. Wel als Het om de SGP gaat . .
  De UIER van de koe komtzeker op de agenda.Hoe beschaafd willen we zijn. hoe vaak mag de poepluier vervangen worden ,Hoor net van mijn nichtje dat ze de oudjes nog drie keer in de week mag wassen.Wel of geen poepluier, Ze verteld ,de lucht is niet te harden als je bij ze op de kamer komt .. Zit naar buiten te kijken zie honderden kraaien het resultaat van de nieuwe natuur mede gemaakt door onze meeloper LTO .Kraaien zijn net LTO,ers .


 • Marco22

  ik heb net een vlieg gevangen met zo'n elektrische raket. Wat knetteren doet dat beestje. Oef dat mag wel, ook voor Dijksma geld hoe groter beest hoe groter de emotie. Want daar gaat het om. Allemaal emotie.

 • abtje

  @Mariska-anne Dikbillen worden vervangen door de vleesrassen zonder deze afwijking. Scheelt al een hoop dierenartskosten, door geboortes en door luchtwegproblemen. Je moet toch wel met me eens zijn dat fokken op een genetische afwijking niet kies is? Mensen gaan toch ook niet (met alle respect)
  kinderen met Down aanmoedigen om een eigen ras te beginnen? Ondanks dat deze mensen in hun wereld heel erg gelukkig zijn?
  Hier is de mens gewoon een grens overgegaan wat niet juist is, dus dan maar op onze schreden terugkeren.

 • abtje

  @El Is ook helemaal niets mis mee, ken zelf een man die af en toe kruisling Belgen melkt in de robot. Die heeft soms wel moete met de uiers van deze halve blauwwitte.:-) Maar toen (jaren 60) haalden de meesten 70 a80 % procent van hun inkomsten uit de melk, de rest was omzet en aanwas.
  De meesten halen nu, met Holsteins of kruislingen, meer dan 90% uit de melk.
  Gelukkig mag iedereen wat dat betreft lekker zelf zijn bedrijfsvoering instellen.
  Geld is niet zaligmakend, plezier in je werk is ook heel belangrijk.

 • mariska-anne

  ja ,en die kruislingen dan er moeilijk afkrijgen toch weer een te zwaar kalf voor een hf koe er toch afkrikken,koe beurs en lam staat na een dag nog niet is dat geen leed! danliever een keizersnee bij ons staan ze soms te herkauwen tijdens het naaien.wij hebben zelf de ervaringen zowel bij melkvee als dikbillen.en ik denk dat heleboel collegas er net zo over denken. nederland word gek gemaakt met wetjes en regels en laat zich alles aanpraten door van die geitenwollensok figuren

 • abtje

  @Mariska-anne Kruislingen er moeilijk afkrijgen? Keizersnede?
  Zal wel hoor, maar op ons ondereind altijd witblauwe belgen met bekende cijfers qua geboortes, en komen altijd zonder hulp ter wereld. Als ze dan enkele dagen oud zijn zie je dat ze vleesaanzet krijgen.
  Onze laatste keizersnede kan ik me niet eens zo een twee drie herinneren.

 • abtje

  Denk dat bij een hoop boeren de droogstand dan eens beter onder de loep genomen moet worden als ze zo veel afkalfproblemen ervaren.

 • Mozes

  De beste oplossing voor droogstandvoer is een mengkuiltje. Iedere 3 maand laat ik door het loonvoerbedrijf een mengkuil maken op basis van een door de voeradviseur vastgestelde samenstelling. Gehakseld stro, een afgepaste hoeveelheid kuilvoer en maïs en ruwvoerplusstroop( kali-vrije melasse). Het kuiltje is 25 meter lang (halve rol plastic), 4 meter breed en 30 á 40 cm hoog. Hoe hoger de ruwvoeropname tijdens de droogstand hoe hoger de ruwvoeropname na het afkalven. Sinds ik met een mengkuil werk hebben de koeien na het afkalven een veel betere ruwvoeropname, daardoor een veel stabielere pens pH, geen subklinische pensverzuring en de daaruit voortkomende (sub)klinische bevangenheid die een vloedgolf van klauwinfecties veroorzaakt.

 • alco1

  Het lukt mij al jaren om super hooi te krijgen en dit te voeren aan kalveren, pinken en dr. koeien, plus mineralen. Gaat ook super en ontzettend gemakkelijk.

 • evanderpasch1

  dikbillen hebben niet meer longproblemen kalveren lijden juist niks van keizersnede en koe word verdoofd, net zoals in koningshuis. ik denk dat we dan over een paar jaar in nl ook geen schoonheidsoperatie mogen doen of staan dieren boven de mens

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.