Rundveehouderij

Nieuws

DOC kaas houdt voorschot juli stabiel

Hoogeveen - DOC Kaas houdt de voorschotprijs over juli stabiel. Daarmee doet de zuivelonderneming hetzelfde als FrieslandCampina, maar loopt qua uitbetaling wel achter bij de marktleider.

Leden van DOC Kaas ontvangen bij een jaarleverantie van 7 ton een contant voorschot van €37,32 per 100 kilo. Tot en met juli bedraagt de gemiddelde voorschotprijs van DOC Kaas daarmee €35,55. Bij een leverantie van 1,1 miljoen kilo per jaar bedraagt het voorschot over juli €37,73 en is de gemiddelde prijs €35,96. Dit is de prijs exclusief btw en na aftrek van 5 cent PZ-heffing.

Ter vergelijking: bij FrieslandCampina bedraagt het contant voorschot over juli €40,02 per 100 kilo (bij 7 ton melk). De gemiddelde voorschotprijs tot en met juli bij dit bedrijf bedraagt €36,02. Dat is een verschil van 47 cent in het voordeel van de FrieslandCampina-boeren. Bij een leverantie van 1,1 miljoen kilo per jaar daalt het verschil naar 26 cent. Dat is omdat DOC een progressiever systeem van kwantumtoeslagen kent.

DOC Kaas houdt het voorschot over juli stabiel, omdat de opbrengstprijzen voor zowel kaas, wei als room ook stabiel zijn, licht directeur Jannes Oosterveld toe. Hij waagt zich niet aan verwachtingen voor de rest van het jaar.

Vorig jaar zetten de melkprijzen een daling in vanaf juni, die duurde tot en met augustus. Daarna stegen de voorschotten weer. Dit jaar blijven de gemiddelde voorschotprijzen tot nu toe stabiel en ook hoog.

Vanaf de tweede week van september begint DOC Kaas met kleinschalige vergaderingen in de rayons. Deze bijeenkomsten gaan over de strategie en investeringsplannen. Ze duren tot eind oktober.

Of registreer je om te kunnen reageren.