Rundveehouderij

Nieuws 2035 x bekeken

CCN bij opgroeiende lammeren

Deventer – Dierenartsen hebben recent een aantal keren de diagnose cerebrocorticale necrose (CNN) bij oproeiende lammeren gesteld. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren.

CCN, ook wel hersenschorsversterf genoemd, is een met uitvalsverschijnselen gepaard gaande, acuut verlopende, niet-besmettelijke aandoening van het centrale zenuwstelsel. De lammeren kunnen sloom en suf zijn, nerveuze verschijnselen en afwijkend gedrag vertonen, ook kan het gezichtsvermogen zijn aangetast. CCN komt vooral voor bij opgroeiende lammeren, maar kan op alle leeftijden optreden.

De oorzaak van CCN is niet altijd duidelijk. Er is een verband gelegd met een tekort aan vitamine B1 en B12. De behandeling bestaat uit het toedienen van vitamine B1 en het aanpassen van het rantsoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.