Rundveehouderij

Nieuws

Britse Arla heeft genoeg van acties

Ashby-de-la-Zouch – De Britse zuivelcooperatie Arla Foods heeft de boerengroep Farmers for Action, die regelmatig bij haar fabrieken actievoert voor een hogere melkprijs, de wacht aangezegd.

Volgens Arla kan het niet dat een kleine groep boeren het ophalen en verwerken van de melk bij hun collega’s voortdurend belemmert.

Arla Foods, de Britse tak van de Scandinavische coöperatie, stelt dat in een gezamenlijke verklaring van de directie, de boerenvertegenwoordigers in het bestuur en de vereniging van haar leverende melkveehouders Arla Foods Milk Partnership. Arla Foods stelt daarin dat "het een voor 100 procent bij boeren in eigendom zijnde coöperatie met 12.400 Europese veehouders waarvan 1.600 Britten" is. ‘’Wij betalen één van de hoogste melkprijzen, niet alleen in Groot-Brittannië maar ook in Europa. We zetten vraagtekens bij de motieven van de boeren die protesteren tegen een bedrijf dat ook eigendom is van boeren. Hun acties maken het onze coöperatie onmogelijk om op legale wijze haar dagelijkse werk te doen en de melk op de halen bij de boeren doordat ze met voertuigen de in- en uitgangen van onze fabrieken blokkeren. Als we de melk niet kunnen ophalen, dan bedreigt dat het bestaan van de afzonderlijke boeren omdat we niet wettelijk verplicht zijn te betalen voor melk die we niet konden ophalen. Bovendien zorgt het voor extra kosten waardoor het bedrijf financieel schade oploopt wat uiteindelijk ook weer ten koste gaat van de boeren.’’

Vrijwel tegelijkertijd heeft Arla Foods meegedeeld dat het één van de zuivelfabrieken die vaak het doelwit is van de acties sluit. Dat gaat om een vestiging in Ashby-de-la-Zouch, die niet meer nodig is als vanaf oktober een nieuwe megafabriek in Aylesbury met een capaciteit van een miljard liter per jaar in productie wordt genomen. De 370 medewerkers in Ashby-de-la-Zouch dreigen alle hun baan te verliezen. Lars Dalsgaard, hoofd supply chain bij Arla Foods: "Wij willen fabrieken waar veel in geïnvesteerd is en de nieuwe supermoderne fabriek in Aylesbury maximaal gebruiken om aan de eisen van onze klanten te voldoen en de hoogst mogelijke opbrengsten aan onze boeren te bieden." Arla deelt daarbij mee dat het momenteel 3,2 miljard liter per jaar verwerkt en dat tegen 2017 met nog eens een half miljard liter wil opvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.