Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Brits zuivelschap steeds meer onder vuur

Londen – Het Britse zuivelschap DairyCo ligt steeds meer onder vuur van de melkveehouders over de manier waarop het heffingsgeld wordt besteed.

Veel boeren vinden dat het schap te veel geld kwijt is aan de organisatie zelf of aan technische zaken en te weinig besteed aan algemene promotie voor melk en zuivelproducten in binnen- en buitenland.
De kritiek is in eerste instantie vooral verwoord door de invloedrijke quotahandelaar Ian Potter. ''Ik krijg de laatste weken een stroom emails van boeren die op z'n minst een discussie eisen over de manier waarop DairyCo hun centen gebruikt.'' Potter wijst onder meer op het benchmark-systeem Milk Bench waar 55 medewerkers van het schap bij betrokken zijn en dat alles bij elkaar meer dan 600.000 euro kost, maar door niet meer dan 550 boeren wordt gebruikt. Daarnaast ligt ook de hoogte van de afdracht aan het superschap AHDB, waartoe DairyCo met vijf andere schappen bij hoort, onder vuur.
Het stokje is nu overgenomen door David Handley, leider van de militantere Farmers for Action. ''We hebben geen problemen met de heffing op zich maar wel met de manier waarop dat geld wordt uitgegeven. Ik geloof dat ze wat dat betreft als een soort geheim genootschap werken. Als boeren hebben we geen data nodig over productie en dat soort zaken, dat is ons vak. Het geld moet besteed worden aan marketing en promotie van de Britse zuivel, zowel in eigen land als daar buiten.'' Handley heeft in een brief inmiddels het aftreden van zowel de bestuursvoorzitter als de directeur van DairyCo geëist. Voorzitter Tim Bennett heeft hem daarop uitgenodigd om rond de tafel te gaan zitten. ''Als Handley problemen met ons heeft, dan kunnen we daarover praten.''

Eén reactie

  • m.en.mh.miedema

    Dutch Viking.
    Produktschappen zijn overal hetzelfde, ze leven van melkgeld zonder er voor te werken. Promotie en reklame is een taak van de zuivelfabriek/verwerker. Die kunnen dat veel beter dan een stel veredelde ambtenaren.(geldt voor alle agrarische sectoren).

Of registreer je om te kunnen reageren.