Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Bel Leerdammer houdt voorschot gelijk

Schoonrewoerd - Kaasfabrikant Bel Leerdammer houdt het voorschot over de maand juli gelijk, maar leveranciers ontvangen wel meer geld contant in de hand. Reden is dat over juli geen voorjaarsheffing meer wordt geheven.

Een leverancier met een jaarleverantie van 700.000 kilo melk ontvangt over juli €38,53 per 100 kilo contant. Dat is de prijs bij Nederlandse standaardgehalten, exclusief btw en na aftrek van 5 cent PZ-heffing. Vorige maand bedroeg het netto voorschot nog €37,63 per 100 kilo. Een veehouder met een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo melk ontvangt 26 cent per 100 kilo meer.

De vet- en eiwitprijzen blijven dus stabiel op achtereenvolgens €3,65 en €7,10 per 100 kilo.

Met de voorschotprijs over juli zit Bel Leerdammer bij 7 ton €1,21 per 100 kilo boven de voorschotprijs van DOC Kaas, maar €1,49 onder FrieslandCampina. Gemiddeld over het hele jaar blijft Bel Leerdammer echter nog achterlopen en blijft het voorschot steken op €35,15, tegen €35,55 bij DOC en €36,02 bij FrieslandCampina.

Bel Leerdammer heeft vorige week overigens een brief gestuurd naar haar leveranciers die ook zelf kaasmaken. In deze brief wordt meegedeeld dat zij in geval van tekorten, geen melk meer via Bel Leerdammer kunnen bijkopen. Bel Leerdammer heeft de aangeleverde melk zelf namelijk nodig voor de kaasproductie. Bij Bel Leerdammer kon gisteren geen inhoudelijke reactie op de brief worden verkregen. Bij de zelfkazende boeren die aan Bel Leerdammer leveren, is de brief wisselend ontvangen. De ene veehouder neemt het schrijven nogal laconiek op en stelt dat Bel altijd heel coulant is geweest, een ander is kwaad en stelt dat Bel Leerdammer zich hiermee in de eigen vingers snijdt, omdat het leveranciers van zich vervreemdt.

Laatste reacties

 • poldes

  bel betaalt ons beneden de wereldmarktprijs.

 • abtje

  @Poldes Moet je eens kijken wat de spotmarkt prijs momenteel is.

 • poldes

  abtje,
  het eerste deel van het jaar heeft bel Leerdammer ons tussen de 5 en 10 eurocent onder de spotmarkt uitbetaald.

 • abtje

  Poldes. Dat heb je met dat FC gezeik, melkverwerkers concurreren nauwelijks met elkaar en door een 'ledenstop'kan je nauwelijks overstappen.
  Maar als je het echt zat word om als een koe uitgemolken te worden kan je je zelf melden bij Delta of Vreugdenhil of wie je wilt.
  Echt zoeken naar leveranciers doen ze niet actief. Je kan je wel op de lijst laten zetten en regelmatig word dat gehonoreerd, zoals ze dat zelf zeggen.
  Als er dan meerdere personen zo toch weggaan bij de laagst betalenden, dan komen ze melk te kort, en voor 50 cent op de spotmarkt hebben ze toch weer liever boeren die ze 40 cent betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.