Rundveehouderij

Nieuws 2087 x bekeken 4 reacties

Ausnutria Hyproca steeds meer Chinees

Hongkong/Heerenveen - Babyvoedingsbedrijf Ausnutria Hyproca wordt steeds meer Chinees. Dit is de uitkomst van een ingewikkelde deal tussen de eigenaren.

Ausnutria Hyproca wil de komende jaren fors investeren. In Heerenveen bouwt het bedrijf een nieuwe fabriek van 150 miljoen euro. Onlangs is er een informatiebijeenkomst over gehouden. Ook wordt geld gestoken in modernisering van de vestigingen in Kampen, Ommen en Leeuwarden. Verder timmert Ausnutria Hyproca hard aan de weg op de markt voor geitenzuivel.

Dit volgt op de verwerving van een 51 procents aandeel in Hyproca door het Chinese handelsbedrijf Ausnutria. Dat was in maart 2011.  Daarna kwam Ausnutria in de problemen. Er waren vragen over de jaarrekening 2011. In maart 2012 werd de handel in aandelen Ausnutria stilgelegd. Er volgde diepgravend onderzoekt naar mogelijk gemanipuleerde cijfers. Afgelopen voorjaar kreeg de directie een straf van de beurs. Ondertussen werkt het bedrijf aan herstelmaatregelen.

Een daavan is de aanstelling van Bartle van der Meer (67) als directeur van heel Ausnutria. Hij was directeur van Ausnutria Hyproca en belangrijkste vertegenwoordiger van de groep Nederlandse aandeelhouders. Deze groep heeft zich gebundeld in Dutch Dairy Investors (DDI). Daarin zit ook voormalig Hyproca-directeur Ids Jorna.

Tegelijk met de aanstelling van Van der Meer heeft DDI ook 7 miljoen euro geleend aan Ausnutria. Die maakt daarvan een achtergestelde lening aan Ausnutria Hyproca, ten behoeve van de geplande investeringen. In ruil daarvoor en voor het belang van 49 procent in Hyproca krijgt DDI een belang van 17 procent in Ausnutria. De beurshandel in aandelen Ausnutria wordt naar verwachting later dit jaar hervat.

Laatste reacties

 • koestal

  dit is toch goed voor de hele melkveehouderij in Nederland !

 • ...............

  Lyempf Kampen was ook al zo'n ingewikkelde toestand, we weten allemaal het resultaat.

 • agratax2

  koestal. De vraag is 'Wie bepaalt straks de melk pijs' . De markt of de Chinees?? Beide kunnen positeif uitvallen maar ook negatief.

 • koestal

  veel toekomstige klanten

Of registreer je om te kunnen reageren.