Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Zwitsere melkveehouderij krimpt snel

Bern - Het aantal Zwitserse melkveehouders dat stopt, neemt steeds meer toe. In 2013 komt het aantal stoppers mogelijk op 1.000 stuks. Dit melden Zwitserse media.

In de voorbije jaren bedroeg het aantal stoppers gemiddeld 700 tot 800 per jaar. Oorzaak van de oplopende uitstroom is de achterblijvende melkprijs. Sinds de melkproductie in Zwitserland is vrijgegeven en ook buitenlandse zuivel gemakkelijker wordt toegelaten zijn de uitbetaalprijzen voor melk sterk gestegen. De productie daarentegen loopt terug, door het slechte weer en de vele stoppers. De grootste melkpoederproducent Hochdorf produceert sinds begin 2013 ongeveer 60 procent minder melkpoeder dan normaal. De piek in de voorjaarsaanvoer blijft uit, en dat kost geld. Hochdorf boekte over 2012 een verlies van 35 miljoen Zwitserse franken (€28 miljoen) en wil dat niet nog eens meemaken. Daarom wil het voor dit jaar goedkope melk importeren uit Oost-Europa. Want ook al zijn de melkprijzen in Zwitserland sterk gedaald, er zijn nog altijd regio's waar de productie iets goedkoper kan.

Laatste reacties

 • koestal

  het is lastig boeren in de bergen

 • koestal

  ze kunnen beter toeristen melken !

 • alco1

  Vooral toeristen die zich laten melken.

 • Havekes

  pfff.. wat een flauwe reacties, daar is een koe nog koe, en die boeren stoppen ook niet voor de lol...

 • Frenske

  Oo, wacht maar de boeren hier in Nederland krijgen het in de toekomst ook nog moeilijk genoeg, er gaan steeds meer producten uit Oost-Europa komen, zo goedkoop kunnen ze hier nooit produceren. En de handel interesseert het geen moer waar de melk b.v. vandaan komt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.