Rundveehouderij

Nieuws 22 reacties

Zuivel wil geïndexeerd vangnet voor crisis

Brussel - Een Europees interventievangnet met geïndexeerde opkoopprijzen moet in geval van een zuivelcrisis de boereninkomens beschermen.

De interventieprijzen moeten zodanig hoog zijn dat melkveehouders er een periode van drie maanden mee kunnen overbruggen, tot een nieuwe stabilisatie van de markt.

Dit is wat de Europese zuivelindustrie en veel Europese boerenorganisaties voorstellen aan de Europese Commissie, de Raad en het Parlement. Deze drie organen zijn verwikkeld in een drie-partijenoverleg (de trialoog) over het toekomstige Europese landbouwbeleid.

De Franse Europarlementariër Michel Dantin pleit nog steeds voor aanvoerregulering als middel om de inkomens van de Europese melkveehouders mee te beschermen. Hij heeft de steun van het Europese Parlement als geheel en van onder meer de European Milk Board (EMB), maar de Europese Raad van landbouwministers en de Commissie zijn tegen. Ook Europees landbouwcommissaris Dacian Ciolos en zijn medewerkers laten steeds vaker blijken weinig te zien in aanvoerregulering. Het zou te veel geld kosten afgezet tegen te ongewisse resultaten, zei speciaal adviseur Silva Rodriguez onlangs op een bijeenkomst van de Italiaanse zuivelmarktorganisatie CLAL.

De prijzen die de Europese Commissie aanhoudt als bodemprijzen voor interventie van melkpoeder en boter zijn te laag als reëel vangnet, erkent de industrie. Voor boter ligt het interventieniveau op €2.215,50 per ton, voor mageremelkpoeder ligt het op €1.698 per ton. De PZ-notering voor beide producten ligt op achtereenvolgens €4.010 en €3.100 per ton. Deze noteringen zijn bovengemiddeld hoog, de al vijf tot zes jaar ongewijzigde interventieniveaus zijn juist bijzonder laag.

Laatste reacties

 • poldes

  systeem van interventie is een beetje terug in de tijd.
  op het einde van ieder jaar overstijgen de eu landbouwuitgaven de begroting.
  het geld is naar de leveranciers van interventie.

 • abtje

  In het verleden heeft de interventie leuke dingen gedaan. Nu alle voorraden weg zijn en de pakhuizen leeg is het het moment daar om afscheid te nemen van dit systeem.

 • klaas.van.der.horst1

  Het gaat de zuivelindustrie en boerenbonden niet om 'luxe-interventie', maar om crisisinterventie, voor situaties als de melkprijs bijv daalt naar 26-28 cent en de voerkosten hoog blijven.

 • Mozes

  In 2009 hadden wij een interventie op een prijsniveau van 21 à 22 cent per liter. Een crisisinterventie verstoort de markt niet maar voorkomt wel een ramp in de melkveehouderij. Ook blijkt het in de praktijk geen belastinggeld te kosten omdat de opgebouwde voorraden 1 of 2 jaar later met winst weer verkocht kunnen worden.

 • Mels

  Dat zal allemaal wel,maar in de VS ga je gewoon naar de kl@te als je geen winst maakt,de fabrieken zijn hier dus als de dood dat er teveel op de fles raken door de malle uitbreiding in de komende jaren en zij ook op de fles gaan door gebrek aan aanvoer.Nou jammer dan,iedereen heeft het zo gewild dus kan je het zo krijgen.Melken tegen wereldmarkt en dan ook zonder morren de gevolgen dragen.Dus zonder bemoeienis van wie dan ook. Als de fabrieken interventie willen regelen ze dat zelf maar via een pot voor beroerde tijden of iets in die geest.

 • arib

  In de jaren van 1960 tot ca. 1985 hadden we de garantieprijzen met een interventiesysteem. Dat werd te duur en leiden tot hoge voorraden. Toen werd de Medeverantwoordelijkheidsheffing (1978) en later de Extraheffing (1984) (Superhefing) ingevoerd. Deze laatste wordt in 2015 afgeschaft. Maar misschien wel weer de interventie ingevoerd. Dus misschien ook weer een productschap instellen ? Toch wel handig zo'n organisatie ?

 • W Geverink

  In en in triest. Moet op kosten van de consument de wereldmarkt veroverd worden. Ben het met je eens Mels. Als jullie zonodig de wereldmarkt willen veroveren moet je dat wel op eigen kosten doen en niet de consument er voor op laten draaien als het tegen zit.

 • drientje

  De zuivelfabrieken kunnen natuurlijk zelf ook de interventie uitvoeren. Het lijkt me niet dat hier belastinggeld aan besteed moet worden. De premie op grond kun je ook al de nodige vraagtekens bij zetten.

 • alco1

  En als de prijzen na verloop van tijd niet stijgen, zit men nog verder in de shit!

 • poldes

  klaas van der horst,
  de eu,is een economische unie en geen luxe/crisis of boer mindend clubje.
  dit houd in zodra er een interventie van een bepaald product komt;daar ook een potje voor is.
  als ergens een potje met iets staat ,zoekt een of andere lidstaat onder aanvoer van een grote multinational een gezonde verantwoord omschreven smoes om de inhoud van het potje zich te doen toekomen.
  de westeuropese zuivel casht het laatste decenium zoveel dat deze bij iets minder product prijzen de leveranciers nog € 0,30 kunnen betalen.
  daar hoeven wij geen eu interventiepotjes te laten stichten met boerengeld.(schandalig)

 • abtje

  @Poldes.Jij snapt het helemaal.

 • Mels

  Poldes en zeker niet met belastinggeld want dat gaat er al genoeg naartoe met alle onzinnige maatregelen op investeringen die verder niets toevoegen aan milieu of welzijn.Als er een interventie moet komen dan met sector eigen geld AUB,dan heeft niemand wat te janken over staatssteun enz.

 • jan1

  Beste Mels, dergelijke maatregelen zijn in het verleden in het leven geroepen om de portemonnee van de consument te sparen. In principe moet het geld uit de markt komen voor de melkveehouders en niet uit de toeslagen.
  De toeslagen worden ook langzamerhand afgebouwd. Maar voor het rijk zit hier ook een nadeel aan, want dan is men de macht over de melkveehouderij en de graantelers kwijt.

 • alco1

  Precies jan1. Allerlei toeslagen beinvloeden de marktprijs naar beneden, maar maakt de boer afhankelijk.

 • Pe

  Ik ben het wel redelijk met jullie eens Mels, poldes abtje. De wal keert vaak het schip wel weer, maar het is triest als jonge boeren/bedrijfsopvolgers als eerste het loodje leggers omdat de oudere kapitaalkrachtige generatie het hoofd vaak het langst boven water houd. En VERGEET NIET, JE KUNT NIET ZOMAAR EVEN STOPPEN MET MELKEN ALS ER GELD BIJ MOET !!

 • poldes

  Pe.
  moet je jonge boeren in de beginfase extra subsiedie verstrekken om ook daarna weer afhankelijk te kunnen maken?

 • Bison

  Portemonee van de consumenten sparen door boeren subsidie te verstrekken?

  Wie vult die subsidie pot dan?,...juist ja.. door belasting van dezelfde consumenten.

 • Mels

  Pe,stoppen is na het quotum juist eenvoudiger geworden,er hoeft immers geen duur quotum meer volgemolken te worden. Koeien weg en landverhuren was nog nooit zo makkelijk. En welke mvhouders hebben dik geinvesteerd in stallen? Niet de afbouwende 55+er hoor. Niemand heeft gezegd dat ze moesten bouwen hoor ze hebben zelf het risico genomen en getekend en nu er steeds meer geluiden komen dat het toch niet zo goed komt als de Rabo voorspelde moet er weer regulering komen!! Ben je betoetert. Billen en blaren heet dat....

 • alco1

  @Mels De spijker op zijn kop. Het verminderen van de melkproductie zal bij veel bedrijven na het quotum tijdperk groter zijn dan menigeen denkt.

 • W Geverink

  Als al die grote nieuwe stallen volgezet worden komt er nogal wat meer melk. Als daardoor de prijs naar beneden gaat moeten de veroorzakers zelf het tekort maar bijleggen met een lening van de bank. Jullie hebben toch zeker geen betutteling nodig als het effe tegen zit.

 • Mels

  Blijkbaar wel,men wil wel zijn billen branden maar niet op de blaren zitten,althans men lijkt toch bang te worden voor de blaren....

 • Vegan

  Als ik minder opdrachten krijg met mijn bedrijf dan krijg ik ook geen ondersteuning. De zuivelsector moet zelf maar een pot maken en de belastingbetaler is nu steeds de pineut.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.