Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Zuivel investeert 700 miljoen

Zoetermeer – De Nederlandse zuivelsector investeert komende twee jaar ruim 700 miljoen euro in de Nederlandse economie. Dit blijkt uit het rapport Lang Houdbaar, dat in samenwerking met de Nederlandse Zuivel Organisatie is opgesteld door Roland Berger Strategy Consultants.

Onderzocht is de bijdrage van de sector aan de economie en het toekomstperspectief.

Ondanks de crisis heeft Nederland er binnen twee jaar zeven nieuwe zuivelfabrieken bij. Er wordt gebouwd in Heerenveen, Middenbeemster, Gorinchem en Borculo. In Hoogeveen, Dalfsen, leeuwarden en Veghel worden bestaande zuivelfabrieken uitgebreid. De investeringen leveren naar verwachting 1.000 nieuwe arbeidsplaatsen op.

De Nederlandse zuivelsector is haar geheel goed voor 44.000 banen. De melkveehouderij en de zuivelindustrie hadden in 2012 een productiewaarde van respectievelijk 4,3 miljard en 6,4 miljard euro. Uit het onderzoek blijkt dat de zuivelsector op dit moment groter is dan voor de economische crisis. Dat is vooral te danken aan de export. De waarde van de uitvoer van zuivelproducten groeit jaarlijks gemiddeld met 7 procent. Het afgelopen jaar voerde de sector voor 5,9 miljard euro aan zuivelproducten uit. In 2005 ging het nog om een zuivelproductenpakket ter waarde van 3,8 miljard euro. Van het totale Nederlandse handelsoverschot is 9 procent toe te schrijven aan de zuivelsector.

Belangrijkste handelspartners van de Nederlandse zuivel zijn nog steeds Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. 73 procent van de export, gemeten in productiewaarde, vindt binnen Europa plaats. Belangrijke opkomende handelspartners zijn China, Rusland en Nigeria.

Laatste reacties

  • koestal

    Nu maar afwachten wat er voor de melkveehouder overblijft

  • koestal

    Er is afgelopen jaar ook al enorm geinvesteerd bij FC in babyvoeding locaties en kaasfabrieken

Of registreer je om te kunnen reageren.