Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Veel rundveebedrijven voldoen nog niet aan antiobioticawetgeving

Zoetermeer – Honderden rundveebedrijven voldoen nog niet aan de nieuwe antibioticawetgeving. Dat bevestigt een woordvoerder van het Productschap Vee en Vlee (PVV).

Rundveehouders met vijf of meer runderen moeten mogen vanaf 3 juni alleen nog runderen aan- of afvoeren als zij voldoen aan de nieuwe regelgeving die is vastgelegd in de verordening Registratie en verantwoording antibioticagebruik rundersector. Rundveehouders moeten zich hiervoor verplicht laten registeren bij een kwaliteitssysteem of controleorganisatie. Melkveehouders moesten afgelopen jaar al aan de voorwaarden voldoen. Nu moeten ook de overige rundveehouders aan de regelgeving voldoen.

Recent stuurde het productschap, ondanks herhaaldelijke oproepen, 2.600 rundveehouders opnieuw een waarschuwingsbrief. Daarop hebben zich nog eens 700 veehouders bij een kwaliteitssysteem of controleorganisatie aangemeld. De PVV-woordvoerder laat weten dat duidelijk is dat honderden rundveebedrijven nog niet aan de nieuwe regelgeving voldoen, maar dat er ook een behoorlijke groep veehouders is die de activiteiten afbouwt. “We hebben hier de laatste dagen veel vragen over ontvangen. Het is nog te vroeg om te concluderen dat 1.900 bedrijven niet aan de regelgeving voldoen.” Half juli, als de halfjaarcijfers bekend zijn, verwacht het productschap met een goed beeld  te kunnen komen.

Rundveehouders die per 3 juni niet aan de regelgeving voldoen zijn in overtreding en riskeren boetes. Runderen van een UBN-numer dat niet voldoet, mogen niet worden afgevoerd en dus ook niet worden geslacht of geëxporteerd.

Het PVV geeft aan streng te gaan handhaven. In Nederland bevinden zich in totaal zo'n 28.000 rundveebedrijven die aan de regelgeving moeten voldoen, waarvan ruim 18.000 melkveebedrijven.

Laatste reacties

  • a.t.herwijnen

    Het PVV geeft aan streng te gaan handhaven. Laat ze eerst eens een vriendelijk systeem leveren en/of een goede uitleg naar de agrariërs toe. Afgelopen jaar wisten de dierenartsen zelfs niet precies waar en welke gegevens gemeld moesten worden. Laat staan dat de agrariër het weet. Ook de elektronische handtekening is niet duidelijk. Waarom moeten er voor het behandelplan en bedrijfsgezondheidsplan apart een handtekening geplaatst worden. Het wordt allebei door de dierenarts opgesteld. Het lijkt mij logischer dat ze deze handtekeningen meenemen in de gecombineerde opgave. je hebt dan alles in een geregeld. Beter dan dat je elke keer weer op een nieuwe site met nieuwe gebruikersnamen en wachtwoorden moet inloggen. Dit vraagt om fouten.

  • Tiny1946

    Dat de productschappen nu maar vlug opgedonderd zijn, zou al een goede zaak zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.