Rundveehouderij

Nieuws 1085 x bekeken 1 reactie

Sterke terugval EU-export mageremelkpoeder

Brussel - De flink lagere Europese melkproductie in het eerste kwartaal van 2013 heeft er mede voor gezorgd dat de export van mageremelkpoeder flink is ingezakt.

De export van mageremelkpoeder kromp met meer dan een derde van een kleine 197.000 ton in de eerste drie maanden van 2012 naar bijna 129.000 ton in dezelfde periode van 2013. Daarmee is Europa voorbijgestreefd als grootste exporteur van magere melk ter wereld door zowel Nieuw-Zeeland als door de Verenigde Staten. Een van de weinige (officieel geregistreerde) producten waarmee Europa nog wel groei wist te bereiken was kaas. Daarvan steeg de export in de eerste drie maanden van bijna 233.000 ton naar krap 259.000 ton. Daarmee is Europa nog wel met afstand de grootste exporteur ter wereld.

De Europese melkproductie daalde in de eerste drie maanden van dit jaar met 2,6 procent. De landen met de meeste stabiele productie waren Nederland en Duitsland (-0,1 procent). Slechts vier staten in Oost-Europa wisten nog enige productiegroei te realiseren. De sterkste terugval in productie werd geregistreerd in Italië, Groot-Brittannië en Roemenië.

Eén reactie

  • koestal

    Door de te lage melkprijzen van de laatste jaren ,zijn veel melkveehouders in Europa gestopt in veel landen komt dit door de grote macht van de retailers en de eenzijdige bemoeienis van de NMA ,die de producenten steeds in een hoekje probeert te drukken

Of registreer je om te kunnen reageren.