Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

'Soja kan eruit'

Falkenberg - Sojameel kan probleemloos uit de melkveerantsoenen en vervangen worden door regionaal geproduceerde grondstoffen.

Dat drukt de voerkosten en verbetert het imago van de melkveesector doordat dan geen ontbossing meer nodig is in Zuid-Amerika. Dat stelde nutritionist Anders Gustafsson van Växa Sverige tijdens een workshop op het jaarcongres van de European Dairy Farmers (EDF)

Gustafsson presenteerde daar de resultaten van een drie jaar durend onderzoek. Sojameel zit al veertig jaar in een vrijwel constant percentage in de melkveerantsoenen. Bij een vrije optimalisatie, dus zonder verplicht minimum-percentage in de voeders, rekent sojameel al sinds 2010 niet meer in. Het kan vervangen worden door bedrijfseigen of regionaal geproduceerde producten als erwten, bonen, raapzaad (00) en granen (tarwe, gerst en haver). Na de vervanging van de soja blijft de melkproductie en de gehalten op peil, blijkt uit praktijkproeven. Voorwaarde is wel dat het gebruikte ruwvoer van een goede kwaliteit is. Anders is een gemiddeld gehalte van 17 procent ruw eiwit van het rantsoen niet realiseerbaar.

Laatste reacties

 • alco1

  Soja kan er uit, let wel geschreven tussen aanhalingstekens. Dit wisten we al heel lang. Alleen is de kostprijs en kwaliteit van de alternatieven scherprechter.

 • peter1939

  wat een onzinverhaal.....alleen met raap gaat het niet, ook niet qua P

 • Dpj

  En er zijn gewoon te weinig alternatieven die hetzelfde resultaat geven...

 • koestal

  soja zit in het verdoemhoekje van de milieuactivisten,moeten we daar weer voor zwichten ?

 • jordi 1455

  @Koestal maar van die zelfde activisten prijzen soja aan voor menselijke consumptie.

 • abtje

  Soja is niet geschikt voor humane consumptie. Het moet eerst fermenteren. En dan nog is het niet gezond om te vaak te eten. Soya melk is ook niet goed, dus wat moet je er anders mee dan aan de dieren voeren???
  Als je van het transport afwil van soya, moet je hier niet zoveel grond afpakken van de landbouw voor natuur of onder water zetten. Wat hier verdwijnt compenseren de Zuid-Amerikanen voor ons door oerbos om te hakken of af te fikken. De vraag naar eiwit blijft.

 • ed12345

  Abtje dat soya niet gezond is om te eten ,Nou vertel dat de aziaten maar eens b.v. in Japan eet men soya graantjes (gefermenteerd) gemengd met rijst als ontbijt Van hier uit Quebec en Ontario gaan er wekelijks duizenden tonnen naar hoofdzakelijk Japan voor humane consumtie .Naar het schijnt is het percentage kanker gevallen in Japan lager dan N.America en West Europa Nu ook daar de Fast food wordt geintroduceerd kon dat wel eens nadelig veranderen

 • abtje

  @Sorry Ed12345, Je leest het weer niet goed wat er staat. Soya is niet geschikt of het moet eerst fermenteren. En je zegt het zelf al, wat eten de Jappanners? Gefermenteerde soya. En dan nog met andere produkten vermengd. Gevarieerd dus.
  Nu schijnt die kanker minder voor te komen door de visconsumptie en de magere vleessoorten die ze consumeren. Is volgens de kenneres niet soya gerelateerd.

 • alco1

  Het gras op maat mogen bemesten zorgt ervoor dat de eiwit voorziening al grotendeels in het basis rantsoen zit.

 • abtje

  @Alco1 Moet wel het weer meewerken. De meeste eerste snede kuilen zijn twee weken te laat gemaaid en hebben eiwit correctie nodig. En hoe je dat dan doet is twee.

 • trijnie

  Soja is wel degelijk geschikt voor menselijke consumptie.
  Ik verbouw het zelf in mijn moestuin, het heeft alleen wel warmte nodig en het is lekker eten, net als andere boonsoorten.
  En door het hier te kweken doe je niet mee aan de ontbossing van de aarde en haal je het voedsel van mensen elders in de wereld niet weg.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.