Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Optimalisatie weidegang kan inkomen verhogen

Wageningen – Op veel melkveebedrijven is het inkomen door optimalisatie van de beweiding met 10.000 euro te verhogen. Dat stellen bedrijfsadviseurs op basis van bedrijfsboekhoudingen en -begrotingen uit 2011 in het kader van onderzoeksproject Economisch weiden.

Uit de bestudeerde financiële gegevens blijkt dat weinig melkveehouders de mogelijke economische voordelen van beweiding daadwerkelijk hebben gerealiseerd. De bedrijfsvoering is volgens adviseurs niet optimaal afgestemd op beweiden, waardoor de koeien te weinig vers gras vreten.

Conclusie van het onderzoeksproject is dan ook dat strategisch graslandmanagement en voldoende grasopname cruciaal zijn voor economisch succesvolle beweiding. “Hoe hoger de drogestofopname vanuit weidegang, hoe groter het voordeel”, aldus projectleider Agnes van den Pol- van Dasselaar van Wageningen UR Livestock Research. De kosten van weidegang worden vooral bepaald door lagere loonwerkkosten, meer aankoop van ruwvoer, minder aankoop van krachtvoer en minder mestafzetkosten.

Beweiden gaf in 2011 gemiddeld genomen een efficiëntere bedrijfsvoering en een hoger bruto bedrijfsresultaat ten opzichte van opstallen bij bedrijven tot 85 à 90 melkkoeien. In 2011 hadden de zuivelfabrieken echter nog geen weidepremie ingevoerd. De huidige weidepremie is volgens de onderzoekers voldoende om het omslagpunt in rendement van weidegang te verhogen naar een bedrijfsgrootte van ongeveer 130 tot 140 koeien. Door beweiding te combineren met automatisch melken, bleek een groot deel van het economisch voordeel van beweiding te verdwijnen.

Laatste reacties

 • alco1

  Leg me dat maar eens uit: Minder mestafzetkosten.

 • jan1966

  Weidepremie is een sigaar uit eigen doos, als die er niet was dan was de melkprijs net zo hoog als nu met melkpremie

 • Ewullink

  Het is geen weide premie, maar een opstal korting.

 • kremer

  Leg dat eens uit, door beweiding te combineren met automatisch melken verdwijnt het economisch voordeel.

 • koestal

  en maar steeds koeien halen,anders staat de robot stil

 • Piet, Midden-Europa

  Tsja voor de moderne Melkveehouderij past weidegang niet, dat weten wij allemaal !!!... Maar wie economisch denken en werken kan zijn er nog winstgevende alternatieven ; bij voorbeeld Weidegang !!!... Wij moeten er natuurlijk niet als een Zombie mee omgaan !!!... De Balans van eiwit, energie en structuur moeten wij niet uit het oog verliezen !!!...

 • ljdekker

  Waarom zou weidegang niet passen in de moderne melkveehouderij? Als je maar wilt kan er heel veel!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.